Islandi vulkaan segab taas lennuliiklust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõnda nägi Grimsvötn välja laupäeval, kui alles hakkas tuhka ilmaruumi paiskama.
Nõnda nägi Grimsvötn välja laupäeval, kui alles hakkas tuhka ilmaruumi paiskama. Foto: Reuters

Laupäeval Islandil purskama hakanud Grimsvötn paiskab õhku tuhapilvi, kuid vähemalt esialgu mõjutavad need Euroopa lennuliiklust vähem kui mullune vulkaanipurse.

Euroopas tühistati eile hommikul tuhapilve tõttu 250 lendu. Lennuliiklust reguleeriv agentuur Eurocontrol pidas siis tõenäoliseks, et Põhja-Iirimaal, Šotimaal ja mõnes Skandinaavia riigis võidakse neid õhtuks ära jätta ühtekokku 500. Tavaliselt on Euroopas ööpäevas veidi üle 30 000 lennu.

Euroopa Liidu transpordivolinik Siim Kallas ütles eile, et nüüdse tuhapilve tõttu ei ole oodata õhuruumi ulatuslikku sulgemist nagu eelmisel kevadel. Tema kinnitust mööda erinevad nii vulkaan, ilm kui reageerimine mullustest. Toona põhjustas Islandi vulkaanituhk lennuliikluses kaose.

«Ehkki sõltume osaliselt ilmast ja sellest, kuidas vulkaanituhk levib, ei näe me ette ulatuslikku õhuruumi sulgemist ja nii pikaajalist katkestust kui eelmisel aastal,» rääkis Kallas.

Ta lisas, et seni on lendude tühistamise otsustanud lennufirmad. Eelmisest aastast õppust võtnud ja paremini valmistunud, ei tarvitse nad tänavu enam õhuruumi täielikult sulgeda.

Islandi kõige aktiivsem vulkaan Grimsvötn asub saareriigi kaguosas Vatnajökulli liustiku all. Aastatel 1922—2004 purskas see üheksa korda.

Läinud kevadel tekitas Eyjafjallajökullist paiskunud tuhapilv Euroopa lennuliiklusele palju kahju. Umbes kuu aega oli see tõsiselt häiritud, sest kardeti, et vulkaani tuhk võib lennukimootoreid katastroofiliselt kahjustada.

Pärast Teist maailmasõda suurima õhuruumi sulgemise põhjustanud Eyjafjallajökulli purse oli eriline seetõttu, et magma tungis läbi paarisaja meetri paksuse jääkihi. Külma ja kuuma koosmõjul tekkinud ülipeened tuhaosakesed, levisid kõrgele ja kaugele Grimsvötni tuha osakesed väidetakse olevat suuremad ja raskemad.

Tuhk jõuab Eestisse

Islandi vulkaanist välja paiskunud tuhk kandub ka Eestisse.
• Eilsete prognooside järgi võis tuhk jõuda Eesti õhuruumi ööl vastu tänast, edastas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.
• Saaste kontsentratsiooni kaardi järgi on Eesti esialgu tähistatud kui vähe saastunud ala ning otseseid piiranguid see lendamisele ei sea. Reisijatel on soovitatav arvestada seisakutega ning võtta vajaduse korral ühendust lennuoperaatoritega.
Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles