VABA MÕTE. Sa ei taha teada, mida Facebook teab

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Rakendus soovib ligipääsu teie asukohale,» ütles kiri telefoniekraanil. Et taskulambi funktsiooni täitmiseks oleks asukohta vaja teada vaid siis, kui ma asuksin pimedas kohas, aga seda GPS ei näita, loobusin selle taskulambiäpi teenustest.

Sama põhimõtet olen järginud ka kõigi teiste rakenduste puhul. Kui vähegi võimalik, ei luba ma neil oma andmetele ligi pääseda. Aga alati ei ole võimalik. Kas või Facebooki puhul. Küll jälgin hoolikalt, mida ja kuidas ma seal postitan. Näiteks ei anna ma vargusi silmas pidades oma puhkusepiltidega teada sellest, et olen kodust ära.

Väga paljud ei mõtle sellele paraku üldse. Kes luges Facebookiga liitudes läbi tema privaatsuspoliitika, tõstku käsi! Jah ... Ma ise ka ei saa seda teha. Ja isegi kui netikülgede reeglid läbi uurida, võib nentida: neist ei saa juristidki aru. Nii tuli mullegi hiljuti üllatusena, et Google mitte ainult ei jäta meelde iga meie otsingut, vaid skannib ka g-maili kirju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles