Repinskilt paremad toetustingimused välja kaubelnud Urmas Laht esines hiljem valimisklipis (6)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Tamm (vasakul, tagapool) ja Urmas Laht.
Tarmo Tamm (vasakul, tagapool) ja Urmas Laht. Foto: Youtube / Kuvatõmmis

Kohalike valimiste eel põllumajandusele keskendunud Keskerakonna valimisklipis astus koos maaeluministri Tarmo Tammega üles tema erakonnakaaslane, Eesti üks tuntumaid seakasvatajaid Urmas Laht, kelle jõuline lobitöö oli keskerakondliku valitsuse tulekuga talle taganud rohkem toetusraha.

Kui Postimees Tarmo Tammelt möödunud nädala keskel uuris, millised olid tema kokkupuutud Urmas Lahega vahetult enne määruse jõustumist 2017. aasta jaanuaris, vastas minister, et «nimetatud isikuga ei olnud selleteemalisi kokkupuuteid».

Küll aga oli olnud kokkupuuteid teistel teemadel. Nimelt oli just Urmas Laht see, kelle minister oli umbes kuu aega varem endale palgaliseks nõunikuks võtnud. Nimelt otsustas minister, et loob ühe nõuniku ametikoha asemel nõuandva koja. Seda kutsus ta juhtima just Urmas Lahe, kellel palus omakorda ülejäänud liikmed välja valida.

Nimetatud koda tegeleb põllumajandussektori jaoks oluliste teemade kaardistamisega ja ministrile edastamisega. Lisaks teeb ettepanekuid, kuidas leida lahendusi põllumehi painavatele väljakutsetele ning annab ministeeriumi otsustele tagasisidet. Esimestel kogunemistel arutati sigade Aafrika katkuga seonduvaid probleeme.

Mõni kuu pärast ministriks saamist võttis Tamm ette teekonna Põlvamaale, et lõigata läbi lint uuel lihatööstuse ukse ees, mille avasid jõud ühendanud seakasvatajad. Ostuks loodi uus tulundusühistu nimega Ühistu Eesti Lihatööstus, mille eestvedajaks oli Urmas Laht.

Ettevõtmise initsiaatoreid Urmas Laht (vasakul) ja maaeluminister Tarmo Tamm rõõmustavad lindilõikamise järel.
Ettevõtmise initsiaatoreid Urmas Laht (vasakul) ja maaeluminister Tarmo Tamm rõõmustavad lindilõikamise järel. Foto: Marianne Loorents

Taas möödus mõni kuu, kui Urmas Laht ja minister Tamm astusid koos üles Keskerakonna valimisklipis. Selleks ajaks olid seakasvatajad saanud kätte nii Keskerakonna valitsuse kokkulepitud suurema tõuaretustoetuse kui ka erakorralise kohandamistoetuse.

«Oleme andnud Eesti põllumeestele tagasi kindlustunde,» lausub klipi algul peaminister Jüri Ratas. Seejärel on näha, kuidas Urmas Laht ministrit läbi teraviljapõllu juhatab.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles