Maailmameister tuleb Viljandimaalt Kildult

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavustel pranglimise maailmameistrivõistlustel tunnistati meestest parimateks eestlased (vasakult) Erki Adams, Imre Purret ja Andres Tiko.
Tänavustel pranglimise maailmameistrivõistlustel tunnistati meestest parimateks eestlased (vasakult) Erki Adams, Imre Purret ja Andres Tiko. Foto: Velle Taraste

Kildul üleskasvanud Erki Adams on pranglimise ehk peastarvutamisega tegelnud juba kümme aastat ja võttis viimase maailmameistritiitli enam kui kahe tuhande punktise eduga konkurentide ees.

«Ma ei teagi täpselt, mitu korda võitnud olen. Viis või kuus. Mu õde ka küsis natuke aega tagasi ja siis arvasin, et kuus,» arutles Erki Adams selle üle, mitmekordne maailmameister ta on.

Viimase maailmameistritiitli võitis Adams mõni nädal tagasi Sloveenias Črnomeljs peetud mõõduvõtul. Tõsi küll, tervest maailmast seal peastarvutajad ei olnud. Seda seetõttu, et pranglimine on seni levinud vaid Eestis, Lätis, Leedus ja Sloveenias. Kuulu järgi üritavad seda populariseerida ka valgevenelased, kuid maailmameistri väljaselgitamisel nemad veel ei osale. Konkurents on riikide vähesusest hoolimata tihe.

Alustada tuleb algusest

Selleks et rahvusvahelistele võistlustele jõuda, tuleb alustada kohapealt. Igaüks võib kodus interneti vahendusel harjutada ja panna end proovile veebis peetavatel eelvõistlustel, mis toimuvad kolmes osas.

Seejärel saab osa võtta maakondlikust finaalist, mille parimad pääsevad edasi riiklikele lõppvõistlustele. Sealsed osavaimad pranglijad saadetakse omakorda rahvusvahelisele mõõduvõtule, kus pannaksegi paika maailma parimad.

«Ma mäletan, kuidas Eesti esimene finaal peeti ühes internetikohvikus. Seal oli rahvast nii palju, et keegi nügis vahepeal su kätt ja üldse ei saanud eraldi teha. Praegu on olukord muidugi teine,» meenutas värske maailmameister.

Nüüd on nii, et ühe vanuseklassi võistlejad on omaette klassiruumis ja igaüks töötab eraldi arvuti taga. Arvutamiseks on aega 50 minutit, mille jooksul tuleb võimalikult suure punktisumma peale läbida viis neljaminutilist etappi. Kui mõni läks halvasti või võistleja tunneb, et saaks paremini, võib ta seda etappi järelejäänud aja vältel piiramatult uuesti teha.

Ülejäänud võistlejad, kes sellesse vanuserühma ei kuulu, ootavad suures saalis, kus on võimalik võistlejate punktiseisu suure ekraani pealt jooksvalt jälgida.

Erki Adams sattus peastarvutamise juurde üsna pea pärast pranglimise loomist kümme aastat tagasi. Tema arvutiõpetajana töötav isa tutvustas seda oma lastele ja nüüd tegeleb pranglimisega terve Adamsite pere.

«Mu väikesel vennal on rohkem muid huvisid ja ta ei viitsi eriti harjutada, nii et tal ei ole väga häid tulemusi, aga maakonnas ta oma vanuseklassis vist ikka võitis,» ütles Erki Adams. Tema õde ja ema seevastu said tänavustel maailmameistrivõistlustel naiste vanuseklassis vastavalt teise ja viienda koha.

Asi on harjutamises

Erki Adamsi sõnul on harjutamine pranglimise puhul väga oluline. Tema ise suur harjutaja ei ole, sest töötab programmeerijana ja istub päev läbi arvuti taga, nii et koju jõudes pole enam isu internetis arvutama asuda. See-eest teab ta rääkida teiste harjutajate edulugusid.

«See teise klassi poiss, kes võitis I—III klassi arvestuses, sai eelmisel aastal 12 000 punkti, aga tänavu 25 000. Tema oli enda sõnul küll aasta otsa harjutanud. Mina sellele nii palju aega ei pühenda. Ma lihtsalt lähen ja teen,» jutustas ta.

Pranglimise alad on liitmine, lahutamine, korrutamine, jagamine, lünkamine, võrdlemine ja sprint. Lünkamine tähendab seda, et ette antud tehtes pole vaja ära arvata mitte vastust, vaid näiteks mõni liidetav. Võrdlemise puhul antakse võistlejatele ette kaks tehet, mille vahele tuleb panna võrdlusmärk ehk määrata, kumma vastus on suurem.

Sprindi korral on mängus kuus taset, kusjuures iga tase annab eelmisest rohkem punkte ja järgmisele pääsemiseks peab viiel korral õigesti vastama. Vale vastus kukutab eelmisele tasemele.

Kui varem kasutati pranglimisel ainult täisarve, siis juba teist aastat peavad kõik peastarvutajad hakkama saama ka kümnendmurdudega.

Pranglimise maailmarekord tuleb viievõistluselt ehk viie ala punktisummasid liites. See on praegu 27 450 punkti ja Erki Adamsi nimel. Kehtiva maailmarekordi püstitas ta eelmise aasta 31. märtsil.

Pranglimine

Pranglimine sündis kümme aastat tagasi.
• Pranglimiseks nimetatakse peastarvutamist, mida tehakse internetis asuvas veebikeskkonnas.
• Niisugune nimetus tuli sellest, et idee autor Kalev Põldsaar töötas mõtte sünni ajal matemaatikaõpetajana Prangli saarel.
Allikas: www.miksike.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles