Juhtkiri. Kogu hooldus peo peal

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala

Tänapäevaste digilahenduste peamine eelis on aja ja muude ressursside kokkuhoid. Võtame näiteks võimaluse esitada tuludeklaratsioon veebikeskkonnas, millega Eestis ollakse ammu harjunud, kuid mille üle välismaal seniajani palju imestatakse. Peamiselt pälvib tähelepanu see, kui kiiresti kõik deklaratsiooni esitajale käib – enamasti kulub tollele toimingule vaid mõni minut. Kuid kokku hoitakse ka meeletu kogus paberit, kütust ning teenindajate (tasustatud) tööaega.

Ent digilahenduste eelised on tegelikult veelgi mitmekülgsemad. Need loovad ka uusi võimalusi muuta eri protsessid võimalikult läbipaistvaks. Eesti-sugune e-riik võiks ka nende võimaluste ärakasutamisel eesrindlik olla. Mitmel puhul kindlasti ongi, ent nagu siitsamalt arvamusküljelt võib lugeda, siis mõnes valdkonnas ollakse ses osas hoopis naabritest maas.

Nimelt selgub, et Lätis on loodud võimalus jälgida teehooldusautode liikumist kaardi peal reaalajas, leedukad pakuvad aga infot selle kohta, millal üht või teist lõiku viimati hooldati. Eestis on selline info maanteeametil küll olemas, kuid praegu kasutusel oleva rakenduse abil ei saa seda üldsusega jagada. Tulevikus niisuguse valiku lisamist kaalutakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles