Fotod: ERMi ajarännak viis õpilased iseseisvuse sünniaega

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile, 7. veebruaril rändasid Eesti Rahva Muuseumi ning Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Seltsi eestvedamisel 8200 õpilast üle Eesti 1918. aasta veebruarikuu lõppu, ERMi ajarännak toimus Heimtali sõsarmuuseumis Viljandimaal.

Heimtali muuseumisse kogunesid eile ajastukohases riietuses Audentese Erakooli õpilased, hulk ERMi töötajaid ning projekti partnerid naaberriikidest. Üheskoos taaselustati hetk, mil 1918. aastal teadmine riiklikust iseseisvusest Heimtalisse jõudis.

Ajarändurid leidsid end pühapäevakoolist, kus Pärnust saabunud pastor luges pidulikult ette iseseisvusmanifesti. Ideede paljususe ja erinevate maailmavaadete näitlikustamise eesmärgil arutleti, kas Eesti rahvas on iseseisvuseks valmis.  

Rollimängus esitasid eri vaateid nii asjalik pessimist, sotsialist kui ka isamaaline patrioot, misjärel arutlesid küsimuse üle ka õpilased. Üheskoos leiti, et iseseisvalt oma saatuse üle otsustades saame üles ehitada riigi, kus iga eestlane saab teha tööd ning elada rahulikku ja täisväärtuslikku elu.

Päevale pani punkti ühine lõunasöök, milleks koolilapsed katsid piduliku laua ja rookisid teed lumest puhtaks, et maitsvad road kõrvalmajast kelkudega kohale tuua.

«Ajarännak 1918» on osa rahvusvahelisest projektist «Heritage Bridge», mille raames Soome, Eesti, Läti ja Leedu muuseumid ning koolid tähistavad ajarännakutega oma kodumaa sajandat sünnipäeva. Kõige laiahaardelisem neist oli Eesti ajarännak, kus osales kokku 8200 õpilast ning 52 eesti kooli ja muuseumi 10 eri maakonnast.

Projekti «Heritage Bridge» toetab programm NordPlus Horizontal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles