Kas Viljandi võiks kandideerida 2024. aasta Euroopa kultuuripealinnaks?

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa 2024. aasta kultuuripealinnaks saamise ajakava.
Euroopa 2024. aasta kultuuripealinnaks saamise ajakava. Foto: Allikas: kultuuriministeerium

Kuue aasta pärast võib üks Eesti linn lisaks veel kahele välismaa linnale kanda Euroopa kultuuripealinna tiitlit. Kas Eestit võiks esindada Viljandi?

Kultuuriministeeriumi andmeil on kandidaatidele seatud küll hulk nõudmisi, aga näiteks minimaalset elanike arvu ei ole kirjas. Selles mõttes võiks tiitlile püüelda isegi Eesti pisim linn Mõisaküla, kui see suudaks otsustajaid oma kultuurivõimekuses veenda. 

Linnade taotlusi hinnates lähtuvad otsustajad kuuest kategooriast, mis on võrdse tähtsusega: linna pikaajalisele strateegiale kaasaaitamine, Euroopa mõõde, kultuuriline ja kunstiline sisu, teostamisvõime, kaasamine ning korraldamine.

Igal linnal on aega taotlust esitada tänavu 1. oktoobrini. Eelvalik tehakse veel sügise jooksul. Euroopa kultuuripealinnaks nimetatud kolm linna selguvad järgmise aasta lõpuks. Kultuuriministeeriumi teatel teeb valikuid sõltumatu rahvusvaheline ekspertkomisjon, kuhu Eesti saab nimetada kuni kaks esindajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles