Viljandi käsitöömeister kudus Põltsamaa lossis kindaid

, Jõgevamaa ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse avamisel näitas Kristi Jõeste (vasakult kolmas) Põltsamaa käsitöösõpradele, kuidas peenikeste varrastega kinnast alustada, ning õpetas lapilist rannet kuduma.
Näituse avamisel näitas Kristi Jõeste (vasakult kolmas) Põltsamaa käsitöösõpradele, kuidas peenikeste varrastega kinnast alustada, ning õpetas lapilist rannet kuduma. Foto: Erakogu

Viljandi käsitöömeistri ja kultuuriakadeemia õppejõu Kristi Jõeste mitmes paigas eksponeeritud kindanäitus on maikuus Põltsamaa lossihoovis, mille omapära muudab kinnaste tutvustamise eriliseks.

Kristi Jõeste sõnul tekitas kinnaste väljapanekus teatud peamurdmist näituseruumi piklik kuju. «Varasematel näitustel olid kindad horisontaalses asendis saarepuust ketastel, nüüd tuli need aga seinale riputada,» selgitas ta. «Õnneks pole esitlusruum liiga suur, vaid just paras kammerlikule näitusele.»

Kristi Jõeste arvates annab ruum oma auväärse vanusega käsitöö eskponeerimiseks mõnusalt hingestatud tausta. «Põltsamaa lossil on seljataga sama kirju ajalugu kui eesti kinnastelgi. Vanad energiad kohtuvad omavahel ja täiendavad teineteist.»

Kristi Jõeste kindanäituse «Kirjatud teekond» meelitas Põltsamaale üks käsiteokoja eestvedajaid Kersti Pook, kes oli Viljandi kultuuriakadeemias käsitöömeistri õpilane.

«Kristi kindad muudab omapäraseks see, et nad on kaetud rahvusliku ornamendiga ja peegeldavad paikkondliku mustri mõjusid,» rääkis Kersti Pook. «Näitusel on nii Eesti Rahva Muuseumist inspiratsiooni saanud kui ka omaloomingulisi kindaid. Ainulaadsust lisab see, et need on kootud väga peenikeste varrastega.»

Kersti Poogi ütlemist mööda on paljud vaatajad üllatunud, et keegi üldse nii peent näputööd teeb. Koolilastele pakuvad aga erilist huvi randmesoojendajad.

Kindanäitus otsustati kevadel korraldada sel põhjusel, et vanasti olid eestlastel kindad kogu aeg vöö vahel. «Need kaitsesid kandjat külma, aga ka kurja silma ja mõtete eest.

Eriti suure uhkusega näidati kindaid kodust välja sõites, kas siis kirikusse, pulma, matusele või mõnele muule tähtsale sündmusele minnes,» jutustas Põltsamaa käsiteokoja eestvedaja.

Näituse avamisel näitas Kristi Jõeste Põltsamaa käsitöösõpradele, kuidas peenikeste varrastega kinnast alustada, ning õpetas lapilist rannet kuduma.

Kristi Jõeste kindanäitus jääb Põltsamaale mai lõpuni. Juunis avab käsiteokoja  perenaine Katre Arula rõivanäituse «Kindamustriline, lapikirjaline».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles