Saame kokku 25. veebruaril!

Valter Parve
, mõtte algataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valter Parve
Valter Parve Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

EESTI RIIK SAAB 100-aastaseks ning meil kõigil on põhjust üksteist ja iseennast sel puhul õnnitleda. On põhjust olla tänulikud neile, kelle tarkus ja pühendumus on meid tänasesse päeva toonud. On põhjust rõõmustada, et meie arvult väike rahvas suutis raskete aegade kiuste püsima jääda ning oskasime oma keelt ja kultuuri hoida.

See kõik väärib pidu ning suurte ja väikeste saalide rõõmuga täitmist. Üks võimalus sest kõigest osa saada on head inimesed kokku kutsuda ja 25. veebruaril oma väike kodune või kodukoha laulupidu teha. Kingituseks Eestile.

Usun, et just üheskoos laulmine oli karskusseltside, hoiu-laenuühistute ja muu sellise loomise kõrval üks, mis kasvatas rahvuse kokkukuuluvustunnet ning õpetas nii üksteist kuulama kui ka võtma eestvedamisega kaasnevat vastutust. Tänu ühistegevuse kogemusele kasvasid valmisolek luua oma riik ja kindlus selle juhtimisega hakkama saada. Oma kultuuri hoides püsisime koos.

Vajadus ühte hoida pole saja aastaga kuhugi kadunud. Kooslaulmine on nagu salakeel, mis aitab meil selles üleilmastuvas tõmblemises kestma jääda.

Pole mõtet vastanduda nõndanimetatud masinamuusikale, kuid selle kõrval peavad elus püsima oskus ja tahtmine ise viisijupp üles võtta ning sõprade abiga lugu lõpuni laulda. Meeliliigutav laulmise pidu peab olema vaba igasugusest sunnist või «kinnitatud» repertuaarist. Abiks võiksid olla eestvedajate ja kokkutulnute varutud salmikud ja laulikud.

Sõltub kokkutulnute arvust, mitu korda igaüks viisiotsa üles saab võtta. Minu lood oleksid näiteks «Jää vabaks, Eesti meri», «Mu meelen kuldne kodukotus», «Merepidu», «Maid ja rahvaid maha jättes», «Laev tõstis purjed üles», «Uhti-uhti uhkesti», «Rohelised niidud» ja midagi Valgrelt.

KINDLASTI PEAKSID kodusest kooslaulmisest osa saama lapsed ja noored. Neilgi olgu võimalus omi viise kooslaulmiseks pakkuda.

Tore oleks sel päeval kõlanud lood kokku koguda ja üks EV100 lauluraamat trükkida. Moraalselt saab kingitusemõtet toetada EV100 veebilehel.

Eestis ja Eesti piiride taga eri paigus sõprade ja sugulaste seltsis laulmine oleks ilus kingitus esivanematele selle kauni kombe ja meie riigi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles