Teadlased leidsid järvest vaid üksikuid pisikesi palle

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läinud suvel Viljandi järve rannast leitud järvepallide läbimõõt küündis vaevalt sentimeetrini.
Läinud suvel Viljandi järve rannast leitud järvepallide läbimõõt küündis vaevalt sentimeetrini. Foto: Katrin Saar

Neli suve tagasi Viljandi järvest 100 000 euro eest välja pumbatud muda pole üliharuldase järvepalli elu kuidagi paremaks muutnud. Möödunud suvel otsisid teadlased järvest toda haruldast vetikat kahel korral ning leidsid üksikuid pisikesi isendeid.

Maaülikooli limnoloogiakeskuse spetsialisti Katrin Saare kinnitusel on järvepall Viljandis veel olemas, kuid kaheksa aastaga on selle levik tunduvalt vähenenud ja olukord kõvasti halvenenud. 

2010. aasta suvel leidsid teadlased Viljandi järves järvepalle ohtralt ning ranna ujumisala poidest Bangalo poole jääval alal oli nende katvus lausa 90 protsenti. Läinud suve uuringute käigus leidsid teadlased aga üksikuid palle ja nendegi läbimõõt oli napp sentimeeter.

«Sobiva liivase põhja asendumine mudasega, suurenev inimkoormus ja järve seisundi halvenemine toitainete ehk fosfori ja lämmastiku liigse hulga tõttu,» loetles Saar järvepalli kadumise võimalikke põhjuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles