Juhtkiri. Sada lugu

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala

Kui mõte pole kunagi eksinud küsimusele, mitu kõrgharidusega töötut Viljandimaal võib olla – ja väga suure tõenäosusega ei ole –, siis tuleb tänasest lehest vastu vaatav teadmine, et neid on arvel ligemale sada, ilmselt üllatusena. Ent järelduste tegemisega tuleb hoogu pidada.

Toome ühe hüpoteetilise näite. 59-aastane mees, kes on aastaid eri ettevõtetes leiba teeninud autojuhi ja ehitustöölisena, näib olevat üsna tüüpiline töötukassa kaudu uut kohta otsiv inimene. Kui lisada, et ta on kunagi hallidel aegadel hoopis agronoomi hariduse omandanud, ei muutu sisuliselt justnagu midagi. Aga statistika vaatenurgast muutub küll – ta on üks neist sajast.

Tegelikult pole ühtset ja üldistatavat sadat. On hoopis sada inimest, kellest igaühel on oma lugu.

Nende saja loo hulka mahub kindlasti mitu sellist, mis pole raasugi kurvastavad. Igaüks võib ühel päeval töötuks jääda või ise ajutiselt sellele sõidurajale suunduda ning niisugusel juhul viivad teed üpris lihtsasti töötukassasse. Inimene elab mõnda aega säästudest ja leiab endale mõistliku aja jooksul uue koha. Kogu «traagika».

Kuid kindlasti leidub ka sootuks teisest ooperist näiteid. Hõredalt asustatud kohas elav inimene, kelle tööotsimise raadius on eri põhjustel väga piiratud. Inimene, kes on ammu kaotanud motivatsiooni ja harjumuse kohusetundlikult tööd teha. Inimene, kes on hädas alkoholiga. Kõigil neil võib olla ülikoolidiplom ja kõik nad võivad olla töötuna registreeritud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles