Juhtkiri. Poliitiku kahtlused

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Suhteliselt sageli võib kuulda tõdemust, et poliitikul peab olema paks nahk. Harvem seletatakse, millest paksu naha vajadus tuleneb. Eilsete uudiste tuultes väärib see meenutamist.

Riigi juhtimine peab olema võimalikult avalik. Poliitik peab oma otsuseid ja seisukohti üldsusele põhjendama. Ning tegema seda loomulikult ausalt, mitte sisendades endale, et ka pooltõde on tõde. Kui see tähendab, et välja tuleb öelda laused, mis puudutavad mõnda teist poliitikut isiklikult või on kellelegi lihtsalt väga ebamugavad kuulda, siis olgu nii.

Poliitikas ei pea asjad üksnes olema ausad, vaid ka näima sellised. Ka see, kui asi tundub kahtlane või näeb halb välja, on opositsiooni vaatenurgast koht, millele koputada. Võimalik, et ka põhjus kellelegi umbusaldust avaldada.

Siit koorub kaks järeldust. Esiteks: poliitik võib langetada otsuseid kahtluste ja veendumuste alusel. Ent kui ta nende najal talitab, siis peab ta seda ka avalikult ütlema. Teisisõnu: poliitik peab julgema rääkida kartustest ja kahtlustest, mis panevad teda mõtlema ja tegutsema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles