Pange Poisid, pange nüüd! (1)

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valli Pang (ees) ning tema poisid (vasakult) Mati Kabanen, Valeri Luukka, Ülar Meekler, Margus Raidma, Arved Kesa, Valdo Laas, Bernhard Aaremaa ja Valdis Paltser.
Valli Pang (ees) ning tema poisid (vasakult) Mati Kabanen, Valeri Luukka, Ülar Meekler, Margus Raidma, Arved Kesa, Valdo Laas, Bernhard Aaremaa ja Valdis Paltser. Foto: Elmo Riig

On neljapäeva õhtu ja Viljandi Ingeri maja teiselt korruselt kostab lõbusat suminat. Ümber laua istub trobikond valjuhäälseid mehi ning neid kantseldab juttu vadistav naisterahvas. See naine on koorijuht Valli Pang. Juba peaaegu 30 aastat on see seltskond, Pange Poisid, jaganud üksteise rõõme ja muresid ning vedanud mööda ilma lauluvankrit. Nüüd valmistub mees­ansambel oma juubeliaastaks.

Et ühel pundi liikmel Bernhard Aaremaal alias Benil on sünnipäev, on olemine keskmisest pidulikum. Saab suitsuvorsti ning kurki, mille Valli Pang on ise oma väikeste kätega marineerinud. Pudelike hundijalavettki piilub keset lauda ilutseva potilille tagant.

Ehkki üheksapealise laululohe jutuvadast on keeruline fakte kinni püüda, üritan esiti Pange Poiste ajaloo kohta uurida. Kohe saab selgeks, et juhendaja perekonnanimega pole meesansamblil mingit pistmist.

«Viljandi kultras toimusid vanasti vokaalansamblite ülevaatused,» meenutab Valli Pang. «Istusime koridoris oma etteastet oodates. Nime meil siis veel polnud, olime lihtsalt Vastemõisa rahvamaja meesansambel. Keegi läks mööda, ütles: «Mis te passite, poisid, pange kah!» ja lõi kõrisõlme pihta nipsu. Sealt see nimi tuli.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles