Algas ulatuslik koostöö laste ujuma õpetamiseks

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse ülesandel on ujumisliit käesolevast aastast kooliujumise koordinaator, partner ujumisõpetajatele, koolidele ja kohalikele omavalitsustele.
Valitsuse ülesandel on ujumisliit käesolevast aastast kooliujumise koordinaator, partner ujumisõpetajatele, koolidele ja kohalikele omavalitsustele. Foto: Marko Saarm / Sakala

Sel nädalal jõuavad kõikidesse esimeste klassidega koolidesse pakid, mis sisaldavad ujumismütse lastele, infovoldikuid lapsevanematele ja plakateid kooli seinale. Eesti ujumisliidu ja päästeameti eestvedamisel algab ulatuslik koostöö lastele ujumisoskuse õpetamisel.

Läinud aastal võttis valitsus vastu kaks otsust, mille eesmärk on parandada meie inimeste tervist ja turvalisust ujumisoskuse kaudu. Selle tarvis antakse omavalitsustele ujumise algõpetuse korraldamiseks koolis igal aastal miljon eurot lisaraha. Kokku on riigi toetus ujumise algõpetusele alates käesoleva aasta jaanuarist 1,23 miljonit eurot.

Teiseks otsustati rakendada sellest aastast põhikooli kehalise kasvatuse ainekavas uut ujumise õpitulemust: õpilane oskab ujuda, sealhulgas vees sukelduda, veepinnal hõljuda, rinnuli ja selili asendis kokku 200 meetrit edasi liikuda; hindab adekvaatselt oma võimeid vees ja rakendab eakohaseid veeohutusalaseid oskusi.

Päästeameti ennetustöö osakonna juhataja Indrek Intsu sõnul peab selleks, et lapsed tuleks ootamatult vette sattudes paremini toime, nende ujumisoskus märkimisväärselt paranema. Ujumisliidu ja päästeameti väljatöötatud õppematerjali järgi tuleb ujumisoskust hinnata kriteeriumide kohaselt, mis on levinud Põhjamaades.

Valitsuse ülesandel on ujumisliit käesolevast aastast kooliujumise koordinaator, partner ujumisõpetajatele, koolidele ja kohalikele omavalitsustele, et iga laps saaks koolist kaasa ujumisoskuse.

Kogu info kooliujumise kohta on kõigile kättesaadav veebilehelt www.kooliujumine.ee. Lapsevanematega suhtlemiseks ning ujumisoskuse vajalikkuse selgitamiseks on loodud Facebooki leht «Kooliujumine».

Ujumisliit on ette valmistanud metoodilised õppematerjalid ujumisjuhendajate koolitamiseks. Koostöös päästeameti ja kultuuriministeeriumiga on koolitatud peaaegu 700 juhendajat, kuid õpetajate täienduskoolitused jätkuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles