Näitus meenutab tormilisi sündmusi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak avas olulist minevikku kajastava näituse, vanu päevakäske uurib ajaloohuviline Ülo Stöör.
Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak avas olulist minevikku kajastava näituse, vanu päevakäske uurib ajaloohuviline Ülo Stöör. Foto: Elmo Riig

Viljandi muuseumis ootab vaatajaid Eesti Ajaloomuuseumi rändnäitus «Vabariigi ootuses». See heidab pilgu tormilistele sündmustele, mis viisid Eestimaa rahvuskubermangu loomiseni 1917. aastal ning Eesti Vabariigi väljakuulutamiseni 1918. aasta veebruaris.

«Näitus räägib eelloo sellest, kuidas tsaaririik kukkus ja Eesti Vabariik sündis,» ütles Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak. «Kõik käis tegelikult väga kiiresti. Kui õige hetk oleks mööda lastud, oleksime ilmselt uppunud suure punase Venemaa rüppe. Kui vaadata kunagist tsaaririiki, siis oli suhteliselt vähe neid, kes suutsid sealt välja rabelda.»

1917. aasta sündmused Venemaal muutsid peaaegu kõigi eestlaste elu. Märtsis impeeriumi pealinnas Petrogradis puhkenud revolutsioon kukutas võimult Romanovite dünastia. Sama aasta sügisel hakkasid eestlased avalikult rääkima Eesti iseseisvumisest. 1917. aasta jooksul veeres Eestist üle kaks revolutsiooni, loodi kohalik valitsus ja rahvusväeosad ning püüti kindlaks määrata Eesti piirid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles