Kõik vaktsiinid gripi eest täielikult ei kaitse (1)

Tiina Sarv
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine
Vaktsineerimine Foto: Liis Treimann / Postimees

Uue aasta esimesel nädalal diagnoositi Eestis laboratoorselt 48 gripijuhtu. Domineeriv on B-gripp, sellest omakorda Yamagata tüvi. Euroopas on liikvel ka B-gripi teine alaliik Victoria.

Põhiliselt on grippi diagnoositud Lõuna-Eestis, eelkõige Tartumaal. Viljandimaal oli läinud nädalal kaks gripijuhtu, üks neist kinnitati laboratoorselt. Ülemiste hingamisteede viirusnakkusi oli meil Eesti keskmisest kolm korda vähem.

Soome ajakirjanduses kõlas häirekell, et tänavune vaktsiin kaitseb ainult B-gripi Victoria, mitte hoogsalt leviva Yamagata alaliigi vastu. See andis põhjuse terviseameti gripikeskuse peaspetsialistilt Olga Sadikovalt pärida, milline on olukord Eestis.

«Sel sügisel toodi Eestisse kahte tüüpi vaktsiine: nelja- ja kolmevalentseid. Viimased tõesti B-gripi Yamagata tüve eest ei kaitse, neljavalentsed küll,» selgitas Olga Sadikova.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles