Aasta linnu tiitlit kannab tänavu metsis

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See metsis kolis tänavu sügisel elama ühe Rahetsemal asuvasse suvilarajooni ning jalutas julgelt inimeste koduaedades. Teadlased nimetavad taoliseid isendeid hulludeks metsisteks.
See metsis kolis tänavu sügisel elama ühe Rahetsemal asuvasse suvilarajooni ning jalutas julgelt inimeste koduaedades. Teadlased nimetavad taoliseid isendeid hulludeks metsisteks. Foto: Marko Saarm / Sakala

​Eesti ornitoloogiaühing valis 2018. aasta linnuks metsise, kes on ühingu teatel üks meie põlislooduse sümbolitest ja sobib hästi kandma aasta linnu tiitlit Eesti Vabariigi sajanda sünnipäeva aastal.

Metsis ehk mõtus on Euroopa suurim kanaline, kelle iseloomuliku kehahoiaku ja sabalehvikuga siluett on ilmselt paljudele tuttav. Temaga looduses kohtumine muutub aga aina harvemaks, sest nagu teistel põlismetsaliikidel on ka metsise arvukus märkimisväärselt kahanenud. Eestis hinnatakse kukkede arvukuseks 1100–1200 lindu.

Kõige rohkem kahju teevad metsistele metsade majandamine lageraietega, suur kisklussurve ning juba aastakümneid tagasi kuivendatud metsade järkjärguline muutumine metsistele sobimatuks. «Ainult metsiste mängupaikade kaitse alla võtmine pole suutnud arvukuse vähenemist pidurdada,» sõnas ornitoloogiaühingu metsise telemeetria projektijuht Ivar Ojaste. Telemeetriauuringud näitavad, et metsised viibivad mängupaikades vaid paar kevadkuud ning veedavad ülejäänud aja kuni kolme kilomeetri raadiuses asuvates metsades, kus raiepiiranguid pole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles