Päevakommentaar. Head teed, 2017 – 2016. aasta vähem üllatanud järglane

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl-Eduard Salumäe
Karl-Eduard Salumäe Foto: Elmo Riig / Sakala

Inglismaa suurimas kihlveokontoris William Hill saab teha panuse näiteks sellele, et leitakse Loch Nessi koletis või elus Elvis Presley. 2016. aastal seadis seesama kontor aga ühes valdkonnas võidukoefitsiendi ülempiiriks 1001:1. Elu oli lihtsalt nõnda karmi õppetunni andnud.

Nimelt oli William Hill 2015. aasta augustis pakkunud ühe sündmuse tõenäosuseks 1:5001. Ja kujutate ette: see juhtuski! Ettevõte kaotas nii mitu miljonit eurot. Võrdluseks: Loch Nessi koletise kihlveo puhul on koefitsient kümme korda väiksem!

Siinkohal on loogiline küsida, millisest sündmusest käib jutt. Vahest Donald Trumpi valimisest USA presidendiks? Mäletatavasti ei suutnud uudisteankrud ja analüütikud presidendivalimiste kampaania algul niisugusest võimalusest rääkides naeru pidada. Tühipaljas mõte sellest tundus toona niivõrd absurdne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles