Haigus ei küsi east

, Eesti kopsuliidu arst
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ehkki enamikul inimestel avalduvad astmasümptomid noores eas, võib haigeks jääda igas vanuses, isegi 70- või 80-aastaselt.

Aet Raukas ütleb, et haigusnähud on küll ühed ja samad, kuid eakatel on astmat keerulisem diagnoosida, sest seda võivad maskeerida muude terviseprobleemide, nagu südamehaiguste ja kopsuemfüseemi nähud.

Raske kindlaks teha

Eakatel on eriti levinud köha ning välja köhitava sekreediga astmavorm, mis sageli kirjutatakse kroonilise bronhiidi või südamepuudulikkuse arvele. Enamasti väldivad need inimesed füüsilist koormust. Kui nooremad pöörduvad arsti poole füüsilise pingutuse korral tekkivate kaebuste tõttu, siis vanad inimesed seda muret pahatihti ei kurda.

Kogemused on näidanud, et eakad vajavad normaalse hingamisfunktsiooni säilitamiseks hoolikat ravi ja suuremaid annuseid. Astma võib vanuritel olla ohtlikum kui noortel, sest neil tekib hingamispuudulikkus sageli ka kergete haigushoogude korral.

Ühes uuringus leiti, et isegi kerge astmahoo põhjustatud hingamisraskused ja hingamisfunktsiooni halvenemine on neil võrdväärsed nooremate inimeste raske hoo vaevustega. Ühtlasi on tõbe siis raskem ravida ja tihti tekitab see jõupingutuste kiuste suure puude.

Elatanud haige kasutab ka palju muid ravimeid, millest mõni võib soodustada astmasümptomite teket. Kindlasti tuleb tähelepanu pöörata rohtude koostoimele. Mäluhäirete korral on raske ravijuhiseid täpselt jälgida. Inhalaatori abil võetavad rohud nõuavad enamasti täpset koordinatsiooni, seetõttu tasub kasutada inhalaatoreid, mis ei nõua vajutamise ajal kiiret ja sügavat sissehingamist.

Keeruline ravida

Aet Raukas lisab, et ravimite manustamist võib muu hulgas häirida käelist puuet tekitav liigesepõletik ehk artriit. Peale arsti peavad ka pereliikmed jälgima, kas astmat põdev vanur suudab ettekirjutusi täita.

Eaka inimese elukvaliteedi parandamine eeldab patsiendi, pereliikme ja arsti koostööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles