Hingamisteede krooniline põletik meenutab ennast ikka ja jälle

, Eesti kopsuliidu arst
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astma.
Astma. Foto: Internet

Uuringud on näidanud, et eri riikides põeb astmat kolm kuni kuusteist, Eestis umbes kuus protsenti täiskasvanud inimesi.

Alates 1980. aastatest on kõigi vanuserühmade meestel ja naistel täheldatud astma ja seda laadi sümptomite järjekindlat sagenemist.

Ahenenud kopsutorud

Astma on hingamisteede krooniline põletik, mis põhjustab kopsutorude mööduvat kokkutõmbumist ning õhuvoolu takistust. Õhul ei lase vabalt kopsudesse ja välja liikuda ahenenud kopsutorud ehk bronhid ning põletikust tingitud turse, ohter lima ja sellest tekkivad korgid.

Astmahooks nimetatakse kopsutorude ajutist kokkutõmbumist, mis tekitab õhupuuduse, isegi lämbumistunde. Hoo võivad vallandada hingamisteedele toimivad ärritajad.

Õige eluviis aitab

Üht või teist liiki allergiat on ligi 70 protsendil astmaatikutest. Õiget eluviisi järgides, allergiat põhjustavaid aineid vältides ja ravimeid võttes ei tunne inimene end enamasti haigena ning võib koguni terveneda.

Ravi eesmärk on vältida astmahooge ning vähendada ägenemisjuhtusid, mille puhul on vaja välja kutsuda kiirabi või saata astmaatik haiglaravile. Tähtis on saavutada hea enesetunne ja rahuldav üldseisund võimalikult väheste ravimite ja väikeste annustega.

Tänapäeval võib astmahaige tänu uutele tõhusatele rohtudele ja õigele raviskeemile elada normaalselt, oluliste piiranguteta.

Astmasoodumus on paraku eluaegne ja režiimi rikkumine võib tõve uuesti vallandada. Sellepärast peab kodus olema puhas värske õhk ja võimalikult vähe tolmu, seal ei tohi suitsetada ega pidada koduloomi.

Et astma inimest võimalikult vähe vaevaks, tuleb haigeid koolitada. Abiks on (enese)jälgimine ja pikaajaline ravi, õige arstimivalik, hooge vallandavate tegurite väljaselgitamine ja vältimine, ägenemise ärahoidmine, aktiivne eluviis ning sportimine.

ALLERGEENID
Astmahoo võivad vallandada järgmised allergiat tekitavad ained.
• Kodulestatolmu eritised
• Tubaste lemmikloomade karvad ja nahaketud
• Prussakaallergeenid
• Hallitusseened
• Kevadel sarapuu, lepa, kase, tamme ja võilille, suvel aasheina ja kõrreliste, sügisel puju, koirohu, maltsa ning sügislillede, nagu astri ja krüsanteemi õietolm
• Hobuste, veiste ja teiste karvloomade karvad ja nahaketud
• Putukate mürk (mesilased, herilased)
• Formaldehüüd
• Lateks
Allikas: Aet Raukas

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles