Tipparhitekti maalid ei jää tema majadele alla

Tiina Sarv
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Rein Viljandi linnagaleriis, kus on väljas 20 tema maali.
Toomas Rein Viljandi linnagaleriis, kus on väljas 20 tema maali. Foto: Elmo Riig

Kunstiloolane Mari Vallikivi ütleb, et ta sattus vaimustusse, kui ta Viljandi raamatukokku raamatuid laenama minnes kunstigaleriisse sisenes.

«Heitsin pilgu seal olevatele akvarellidele ja mõtlesin: kes on see tugev ja hea maalija, kes on oma töödega Viljandisse sattunud? Üles oleksid riputatud otsekui mõne Põhjamaade tuntud kunstniku päikeseküllases Itaalias või Hispaanias maalitud pildid läinud sajandi algusest. Toomas Rein – tema on nende maalide autor – kannab just sedasama aegadetagust vaimsust. Akvarellil võib olla küll päikeses särav Vahemere maa, aga värvimeel on raske – jõuline ja ekspressiivne. Põhjamaa kunstnik lähenebki Lõuna-Euroopale teistmoodi. Meenutagem kas või Konrad Mäge,» kõneleb Mari Vallikivi.

«Alguses olid mu akvarellid seotud konkreetsemate paikadega, viimasel ajal on muutunud abstraktsemaks, üldistatumaks, tööd elavad oma elu. Kuid seos arhitektuuriga on säilinud. Mulle on tähtis olnud miljöö, atmosfäär, värv,» on öelnud Toomas Rein ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles