Muuseumi toimetiste kuues osa pajatab lapsepõlvelugusid

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi muuseum esitleb 20. detsembril raamatut «Muretust maailmast. Lapsepõlvelood Viljandimaalt».
Viljandi muuseum esitleb 20. detsembril raamatut «Muretust maailmast. Lapsepõlvelood Viljandimaalt». Foto: Viljandi muuseum

Viljandi muuseum esitleb 20. detsembril kell 15 näitusemajas raamatut «Muretust maailmast. Lapsepõlvelood Viljandimaalt».

Muuseumi toimetiste sarja kuues väljaanne on eriline: tekstide ja piltide autorid on kunagised ja praegused lapsed ning nende lood on lugejani toodud käsitsi kirjutatuna. Valminud raamat on korraga vaade ajalukku ja pilguheit tänapäevase lapse maailma.

Raamatu idee sündis 1997. aastal muuseumi arhiivkogusse jõudnud Mõnnaste algkooli värvika sisuga õpilasvihikute ja almanahhidega tutvudes. Et kõrvutada 1930. aastate ja tänapäeva laste mõttemaailma, unistusi ja käekirja, korraldas muuseum 2017. aasta kevadel Viljandimaa III–VI klassi lastele jutuvõistluse vanades vihikutes käsitletud teemadel. Laste ja noorte kultuuriaasta puhul ja vabariigi 100. aastapäeva ootuses koondati valitud tööd kaante vahele. Et Viljandimaalt on sirgunud palju eri valdkondades tuntuks saanud isikuid, on muuseum raamatusse kogunud ka üheksa nimeka täiskasvanu lapsepõlvemeenutused.

Muuseum tänab kaastöö eest kõiki lapsi ja õpetajaid ning oma lapsepõlveloo kirjutanud Viivi Luike, Mare Hunti, Helmen Kütti, Teet Margnat, Priit Loogi ja Kaspar Taimsood.

Raamatu koostas muuseumi pedagoog Liina Roht, materjali töötles ja küljendas muuseumi tehnikaspetsialist Herki Helves, vormistamisel abistas illustraator ja muuseumipedagoog Mare Hunt. Kogumiku väljaandmist on toetanud Eesti Kultuurkapital ja Viljandi linn.

Raamatu esitlus on Viljandi muuseumi näitusemajas Johan Laidoneri plats 10.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles