Kõpus koguneb kihelkonna konvent

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene konvent tuleb Kõpu kirikus.
Esimene konvent tuleb Kõpu kirikus. Foto: Elmo Riig

​Reedel koguneb Kõpu Peetri kirikus Kõpu kihelkonna esimene konvent. Osa võtma on oodatud kõik kihelkonna ajaloo- ja kultuuripärandi kogumisest ja säilitamisest huvitatud inimesed.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Kõpu Peetri koguduse õpetaja Hedi Vilumaa märkis, et ladinakeelne sõna «conventus» tähendab kokkutulekut. Konvendiks võib nimetada organisatsiooni koosolekut, kuid see võib olla ka organ või hoone või ruum, kus konvent koos käib, näiteks linnuse või lossi osa või üliõpilaskorporatsiooni ruumid. 

«Siinmail tegutsesid 1870–1917 kihelkonnakonvendid kui Liivimaa kubermangu kihelkondade omavalitsusorganid, mis tegelesid näiteks posti, hariduse, tervishoiu, sotsiaalabi ja teede korrastamisega. Konvendi liikmed olid kihelkonna mõisnikud ja vallavanemad, konvendi eesotsas oli kihelkonnaeestseisja,» rääkis Vilumaa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles