Jaanuaris jõustub uus ravimihüvitise kord

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2018. aastast hakkab kehtima uus ravimikulutuste hüvitamise kord.
2018. aastast hakkab kehtima uus ravimikulutuste hüvitamise kord. Foto: Laura Oks / Postimees

Riigikogu võttis vastu seaduse, millega luuakse 2018. aastast uus ravimikulutuste hüvitamise kord. Loodav süsteem muudab retseptiravimid suurte ravimikuludega inimestele taskukohasemaks ja on patsiendile mugavam, sest hüvitis arvutatakse ostusummalt apteegis ravimi ostmise ajal.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski selgitas, et tulevast aastast jõustuv muudatus aitab kümnetel tuhandetel inimestel hoida tunduvalt kokku retseptiravimitele kuluvat raha ja on iseäranis abiks kroonilistele haigetele ja eakatele. Eestis on ligemale 110 000 inimest, kes kulutavad soodustustest hoolimata retseptiravimitele igal aastal üle 100 euro, neist 15 000 üle 300 euro. Uus kord vähendab tulevast aastast tuntavalt nende ravimikulutusi.

Lisahüvitise eesmärk on parandada ravimite kättesaadavust kõrgendatud ravimivajaduse ja suurte ravimikuludega inimestel, hüvitades nende ravimitele tehtavaid kulutusi senisest suuremal määral.

Uue ravimihüvitise süsteemi loomisega hakatakse maksma täiendavat ravimihüvitist kulutustest, mis ületavad 100 eurot. Kulutustelt vahemikus 100–300 eurot on kavas maksta lisahüvitist 50 protsendi ulatuses ning 300 eurot ületavate kulutuste puhul 90 protsendi ulatuses. Hüvitist hakatakse arvestama automaatselt apteegis ravimite ostmisel.

Uue süsteemi elluviimiseks panustatakse 3 miljonit eurot, mis kaetakse riigieelarvest ning ühtlustatakse 2002. aastast kehtinud retseptitasud 1,27 ja 3,19 euro asemel 2,50 eurole retsepti kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles