Naabrimehele üle turja ja siis naabrinaist noolima

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliitisendeid leidub ka kahepaiksete seas. Sellal, kui teised krooksuvad nii, et silmad pulkas peas, lähenevad nemad emastele vaikselt tagantpoolt.
Satelliitisendeid leidub ka kahepaiksete seas. Sellal, kui teised krooksuvad nii, et silmad pulkas peas, lähenevad nemad emastele vaikselt tagantpoolt. Foto: Ain Prostin / Postimees

Inimühiskonda on viimastel nädalatel raputanud hulk ahistamisjuhtumeid. Õnneks on meil õigussüsteem ja moraalinormid, mis enam-vähem õigel rajal hoiavad. Loomadel ja lindudel säärast kaitset pole. Geenide edasikandmiseks on lubatud kõik võtted.

Lindude käitumist uuriva Marko Mägi sõnul on tiivulistega lood lihtsad. «Need nii-öelda ahistamised toimuvad kindlal perioodil – sigimise ajal. Ahistamiseks on seda muidugi raske pidada, sest emased on sigimisperioodil huvitatud sellest, et neile ligi aetakse. Neile meeldib, kui isased vaeva näevad.»

Loomulikult võivad asjad sigimisperioodil ka päris karmiks minna. «Näiteks partidel võivad koonduda isaste jõugud, kes käivad ringi ja otsivad emaseid. Nad tungivad ohvrile kambakesi kallale ja üritavad ta sõna otseses mõttes ära vägistada,» räägib Mägi ning möönab, et mõnikord võib niisugune rünnak lõppeda emase surmaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles