Talgulised ei istunud käed rüpes

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karula mõisnike kalmistul oli meestel kõvasti rassimist, et ümber kukkunud ja maasse vajunud massiivsed hauakivid püsti vinnata.
Karula mõisnike kalmistul oli meestel kõvasti rassimist, et ümber kukkunud ja maasse vajunud massiivsed hauakivid püsti vinnata. Foto: Enelin Kavak

Ligi poolteist tuhat viljandimaalast lõi laupäeval maakonnas kaasa talgutel, millest kõige populaarsemaks osutusid puhastustööd oma kodukoha läheduses.

Viljandimaal oli registreeritud 54 talgukohta, neist kuus Viljandis. Kõige enam talguid oli kirja pandud Suure-Jaani ja Karksi vallas, kus pakuti võimalust töötada seitsmes kohas. Peamiselt tehti külakeskustes ning kirikute, koolide ja rahvamajade ümbruses kevadisi heakorratöid. Samuti korrastati kalmistuid, järvekaldaid ja terviseradu.

Linnarahvas läks külale appi

Kõidama küla talgupäeva eestvedaja Marlen Silma sõnul läks päev igati korda. «Meil oli 50 talgulist ja saime tehtud kõik, mis olime plaaninud: pühkisime kergliiklusteed puhtaks, korjasime teede äärest prügi, tegime bussijaama juures oleva pargi korda ja võtsime metsa äärest võsa maha,» loetles ta.

Talgujuht oli rõõmus selle üle, et külarahvale oli appi tulnud inimesi Suure-Jaanist. «Suurejaanilased ütlesid, et nemad käivad siin rulluisutamas ja tahtsid seepärast appi tulla. See oli tore üllatus!» kiitis ta. «Samuti tulid oma kodukülla tööle need, kes on mujale kolinud, kuid kelle vanemad veel siin elavad.»

Kalmistu sai korda

Et tänavu olid teravama tähelepanu all muinsusmälestised, otsustas Karula külaseltsi talgujuht Eve Kavak lisaks külaplatsile teha korda Karula mõisa kalmistu, mis oli üpris räämas. «Meie talgutel osales 32 inimest. Osa rahvast töötas külaplatsil: riisus lehti ja niitis muru. Enamik kogunes järve lähedal asuvale mõisnike kalmistule koristama,» täpsustas ta.

Talgulised korjasid vanalt kalmistult kokku mitu kotitäit purke ja pudeleid, langetasid kuivanud puid, riisusid lehti ja saagisid võsa. Mehed puhastasid ära ning upitasid püsti ja toestasid kummulikukkunud hauaplaadid. «Tänu abilistele on meie külas üks kena koht juures. Pühapäeva õhtul linnast koju sõites märkasin surnuaia juures ka esimesi uudistajaid pilti tegemas,» rääkis talgujuht.

Samuti korrastati mõisnike rahulat Heimtalis.

Ootamatult palju osalejaid

Talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et talgupäev oli täis töid ja tegemisi. «Kodust tuli välja ligi kaks korda rohkem inimesi, kui end enne kirja oli pannud,» lausus Tüür. «Hea meel on tõdeda, et eestimaalastel on talgupisik veres ja üha enam ollakse valmis koos kodukoha heaks panustama. Olen kindel, et igaüks leidis talgutelt midagi sellist, mis edasiseks jõudu annab.»

Nagu vana komme ette näeb, pakuti töölistele talgusuppi või -putru ning mitmes kohas lõppes päev peoga.

Tänavuse talgupäeva aktiivseimaks maakonnaks osutus korraldajate teatel Harjumaa koos Tallinnaga, kus osales kokku 5942 inimest, Viljandimaal käis ühistöödel 1412 abilist. Kogu Eestis leidis aset 969 talgut, neist 194 linnades. Esialgsetel andmetel osales ühistööl üle 24 000 eestimaalase.

Korraldajad tuletavad meelde, et ootavad talgujuhtidelt kodulehe kaudu fotosid ja tagasisidet. Samuti kutsuvad nad osalejaid üles saatma oma meenutusi ja kogemusi talgulugude veebiretkele.

TALGULOOD

Eesti Rahva Muuseumi ja «Teeme ära!» meeskonna talgulugude kogumise üleskutsele on Viljandimaalt vastanud kolm kirjutajat.
• Merike jagab muljeid mullu 1. mail Suure-Jaani kiriku ümbruses tehtud korrastustöödest.
• Kadi kirjutab sellest, kuidas ta eelmisel aastal tutvus Valuoja orus talgutel oma praeguse elukaaslase ja tütarde isaga.
• Eve meenutab, mismoodi tehti ühiselt korda Karula järve ujumiskoht.
• Lugusid oodatakse 13. maini.
Allikas: www.teemeara.ee/talgulood

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles