Juhtkiri. Kes saab sundida?

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

​35. korda vangis istuva Arly Meyeri juhtum, millest Sakala on viimastel nädalatel kirjutanud, võib olla küll kõige markantsem – ikkagi vangisistumise Eesti rekordi omanik –, kuid kindlasti pole see ainulaadne. Kurjategijaid, kellele vanglasse sisse ja sealt välja käimine on sama harjumuspärane kui mõnele ehitajale Soome sõitmine, leidub sadade, kui mitte tuhandete kaupa. 

Vanglal on kolm ülesannet: karistada, olla hoiatuseks ja võtta uute pahategude sooritamise võimalus. Meyeri-suguste inimeste puhul ilmselgelt esimesed kaks aspekti enam ei tööta, kolmas aga küll. Ent kas see ongi ainus väljapääs eluviisiliste kurjategijatega toimetulemiseks? 

Ideaalmaailmas peaks riigi ülesanne olema halvale teele sattunud inimesed ümber kasvatada. Sellest ei piisa, kui kedagi karistada ja öelda siis, et hakka nüüd heaks. Tuleb luua ka materiaalsed võimalused, et kui inimesel tõepoolest selline soov on, saaks ta ausaks hakata. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles