Maksuameti Tambovi konstant (2)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Suurmägi
Marko Suurmägi Foto: Marko Saarm

500 – 0,55556 × (x – 1200). Lihtne valem, kus x on Tambovi konstant ehk lihtsamalt öeldes laest võetud arv ja sellega on sooritatud tehe nii, et see rahuldaks maksuametit. Ametlikult on see maksuametis väljatöötatud valem selleks, et töötav inimene saaks välja arvutada, kui palju ta järgmisel aastal võib endale igakuist maksuvaba tulu arvestada. Tolles valemis on x inimese arvatav järgmise aasta igakuine tulu ehk üsna paljudele praegu suvaline arv.

Palju õnne, Eesti poliitikud, te olete 25 aastat toiminud lihtsa maksusüsteemi teinud selliseks, et iga Eesti töötaja, kelle tõenäoline igakuine tulu jääb kuhugi 1201 ja 2099 euro vahele, on suures segaduses, sest ta peab midagi arvama ja arvutama. Kui peaks juhtuma, et inimene teenib ühes kuus 1300 eurot, teises 1800 eurot ja kolmandas veel mingi muu summa, on ta lausa kuri. Ja kui peaks olema suisa nii, et inimene saab tulu kahest kohast, siis vist ajud juba kärssavad. Aga asutuse raamatupidaja tahab detsembri teiseks pooleks numbrit, mille põhjal ta hakkab arvutusi tegema.

USA-st meieni jõudvates filmides ja telesarjades on üks tihti kasutatavaid süžeeliine see, kuidas mõni tegelane hakkab tuludeklaratsiooni täitma. Seda võib näidata nii koomilises kui traagilises võtmes, aga eestlane on seni saanud neid kaadreid vaadates siirast rõõmu tunda. Eestis on ausalt palka teenival töötajal olnud tuludeklaratsiooni täita ülimalt lihtne. Maksudega tegelemine on tähendanud õieti seda, et maksuameti lehel on tulnud oma deklaratsioonile kinnitus anda. Lihtne ja selge kord, mis on nüüdsest ajalugu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles