Vägistajat ja tema joomakaaslasi süüdistatakse mehe surnuks peksmises (1)

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm meest, keda süüdistatakse ühise joomingu käigus neljanda mehe peksmises nii, et too hiljem suri, väidavad, et ei mäleta, kes ja kui palju kannatanut lõi.
Kolm meest, keda süüdistatakse ühise joomingu käigus neljanda mehe peksmises nii, et too hiljem suri, väidavad, et ei mäleta, kes ja kui palju kannatanut lõi. Foto: Raigo Pajula / Postimees

Viljandi kohtumajas vaagitakse kaasust, kus kolme meest süüdistatakse neljanda peksmises käte, jalgade, kurika ja ahjuroobiga nii, et too langes koomasse ja hiljem suri. Üks süüalustest kannab karistust Soomes alaealise tüdruku vägistamise eest.

Ühe kohtupingis oleva mehe, 48-aastase Andres Soa kaitsja Mart Sikuti sõnul ei ole keegi kolmest end otseselt süüdi tunnistanud, väites, et nad ei mäleta, kes ja kui palju 55-aastast meest 2013. aasta veebruaris Viljandi vallas Mustivere külas toimunud ühise joomingu käigus lõi.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Marja-Liina Talimaa esitas eile peetud kohtuistungil Andres Soale, 47-aastasele Ago Tammele ja 38-aastasele Franko Frangile süüdistuse jõhkras peksmises, eluohtlike vigastuste tekitamises ja ettevaatamatusest surma põhjustamises. Kõiki mehi süüdistatakse aga teisteski kuritegudes.

Ago Tamme sai süüdistuse auto süstemaatilises juhtimisõiguseta juhtimises. Prokuratuuri andmetel juhtis ta 2015. aasta aprillis Karksi-Nuia maanteel Volkswagen Passatit, ilma et tal oleks selleks luba olnud. Aasta varem oli teda sama teo eest juba kolmel korral karistatud.

Tamme mõisteti aga eelmise aasta alguses Soomes süüdi palju rängemas kuriteos. Nimelt vägistas ta 2013. aasta juunis, mõni kuu

pärast peksmisjuhtumit, 14-aastase tüdruku, kellele ta oli kohtuotsuse põhjal enne ohtralt alkoholi jootnud. Tamme väitis, et ei teadnud, et ohvril oli vanust alla 16 aasta. Karistust kannab Ago Tamme Tartu vanglas.

Andres Soa sai süüdistuse selles, et peksis Mustivere vahejuhtumi käigus veel teistki, praeguseks 56-aastast meest käte ja jalgadega.

Franko Frank ärandas süüdistuse kohaselt 2013. aasta 1. septembril Pärnumaal Saarde vallas Tihemetsa asulas sõiduauto Audi A6 ja sõitis sellega sealsamas vastu betoonposti, olles ise kriminaalses joobes. Samuti pannakse talle süüks seda, et ta lõi 2014. aasta 10. ja 12. juulil Rakveres Võidu tänaval praeguseks 41-aastast meest mitmel korral rusikate ja jalgadega. Sealjuures olevat ähvardanud ta pärast 12. juuli vahejuhtumit kannatanu maha lüüa, maha matta ja talle veel kord peksa anda.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõuniku Kauri Sinkeviciuse sõnul viibivad Andres Soa ja Franko Frank praegu vabaduses. Tunamullu, kui kaasus oli esimest korda kohtus, kohaldati neile küll tõkendina elukohast lahkumise keeldu, kuid praegu ei ole selleks seaduslikku alust, sest mehed pole hoidnud kohtumõistmisest kõrvale ega ole pannud toime uusi seadusevastaseid tegusid.

Põhjust, miks enam kui nelja aasta tagune juhtum on endiselt kohtus, tuleb pressinõuniku selgituste kohaselt otsida tõigast, et ühe kohtuniku pensionile minemise tõttu muutus kohtu koosseis ja asjaga tuli otsast alustada.

Ühtlasi väärib märkimist, et nii-öelda esimesel ringil esitas toonane prokurör meestele süüdistuse üksnes jõhkras peksmises ja eluohtlike vigastuste tekitamises, aga mitte ettevaatamatusest surma põhjustamises. Uus prokurör Marja-Liina Talimaa otsustas teisiti.

«Kuna alkoholi liigtarbimise käigus tekkinud arusaamatus võttis nii tõsise pöörde, et üks kannatanu langes pärast peksmist koomasse ja hiljem suri, tuleb neid süüdistada ka kannatanu surma põhjustamises,» selgitas Talimaa eile.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles