Juhtkiri. Said nüüd!

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

«Kui kujutada ette, kuidas makse kehtestati, siis ilmselt panid alguses kõik koalitsioonipartnerid paika oma tabuteemad, punased jooned, et neid makse ei tohi puutuda. Lõpuks jäid mingid maksud järele ja nende seast valiti,» rääkis majandusprofessor Raul Eamets teisipäeva õhtul «Aktuaalse kaamera» stuudios. Teemaks oli praeguse valitsuse ajal tõusnud alkoholiaktsiis, sellesama maksu prognoositust märksa tagasihoidlikum laekumine ja küsimus, kas veebruarisse kavandatud järjekordne aktsiisitõus tuleks ära jätta või mitte. Eamets leiab nii nagu mõned teisedki, et tuleks.

Ideaalmaailmas muidugi kogunebki alkoholiaktsiisist riigieelarvesse võimalikult vähe raha, kuid selle teadmisega ei ole praegu suurt midagi pihta hakata, sest samal ajal kui lõunaeestlased, aga ka näiteks soomlased toetavad kangemat ostes järjest rohkem Läti, mitte Eesti majandust, vajab riigikassa ikkagi täitmist. Tänavu üheksa kuuga oli alkoholiaktsiisi laekumine aga eeldatust miljoneid eurosid maas.

Maksusüsteemi muutmisse ettevaatlikult suhtuvad poliitikud korrutavad ikka ja jälle: «Maksudega ei mängita!» Tõsi on see, et niisuguse dogmaga võidakse tappa ka mõistlikud ettepanekud, kuid praktika näikse kinnitavat, et alkoholiaktsiisi tõsteti tõepoolest liiga äkki ja liiga järsku. Ka tõik, et prognoos pole pidanud, annab tunnistust sellest, et maksutõusu mõju ei jõutud põhjalikult analüüsida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles