Mis Aafrika? Meie veedame talvepuhkuse Eestis!

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasvatihane on kõige arvukam linnuliik Eestimaa talves.
Rasvatihane on kõige arvukam linnuliik Eestimaa talves. Foto: Elmo Riig

Mõned inimesed eelistavad peesitada kuldsetel liivadel, teised tunnevad rõõmu lumes hullamisest. Ei ole lood väga teistmoodi ka linnuriigis. Kuigi praeguseks on suurem jagu soojalembesi tiivulisi lõuna poole laperdanud, leidub ka neid, kes jäävad. Lahkujate asemele saabuvad aga liigid, kes peavad meie talve just kõige mõnusamaks.

Teatavasti võime Eestis rääkida kahest rändeperioodist – kevadisest ja sügisesest. Kui sügisränne on kaootilisevõitu ja pikema perioodi peale jagatud, siis talve taandudes saabuvad linnud suurel hulgal mõne nädala jooksul ning, kasutades ornitoloog Marko Mägi sõnu, kõikjal on tõeline linnusupp. Niisuguse tiivuliste kontsentratsiooni tõttu on kevad linnuvaatlejaile kahtlemata kõige magusam aeg.

Vale oleks aga arvata, et kevadel ainult saabutakse ja sügisel lahkutakse. Tegelikult toimub rändeperioodidel liiklus ikka mõlemat pidi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles