Linn ei taha tervisekeskuse taga olevat platsi haigla tarbeks anda

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue haiglahoone ehitamisest praeguse tervisekeskuse taha ei tule tõenäoliselt midagi välja. Linnavalitsust nõustavate arhitektide hinnangul oleks hoone krundi jaoks liiga suur ning parkimiskohtadega tekiks raskusi.
Uue haiglahoone ehitamisest praeguse tervisekeskuse taha ei tule tõenäoliselt midagi välja. Linnavalitsust nõustavate arhitektide hinnangul oleks hoone krundi jaoks liiga suur ning parkimiskohtadega tekiks raskusi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mõne nädala pärast hakkavad Viljandi linnajuhid tervisekeskusele omanikku otsima. Kohalik haigla on majale silma heitnud, kuid võtaks selle vaid koos tühja naaberplatsiga.

Linnajuhid pole nõus vana õunaaiana tuntud ala haiglale andma, sest leiavad, et see ei mahuta nii suurt hoonet, kui haigla vajab.

Linnajuhtide otsusega läheb aktsiaselts Viljandi Tervisekeskus müüki alghinnaga 350 000 eurot, aga seda ei müüda tavalisel oksjonil, vaid läbirääkimistega pakkumisel.

Liiga suur hoone

Viljandi haigla juhatuse esimees Ülle Lumi ütles, et kavatseb linnajuhtidega tervisekeskuse ostu üle läbirääkimisi pidada. Samas seab haigla tingimuseks, et linnajuhid soosiksid ideed rajada tervisekeskuse taha õunaaia asemele uus haigla. «Vastasel korral peame vist oma kavast loobuma,» tunnistas Lumi.

Tõenäoliselt tulebki haiglal loobuda, sest linnapea Loit Kivistiku sõnul õunaaeda uut haiglahoonet kavandada ei saa. «See ei mahu sinna ära,» on linnapea kindel. «See on arhitektide otsus.»

Mure tekib eeskätt parkimiskohtadega. Linn pole nõus, et haigla töötajad ja patsiendid võtaksid kasutusse turuesise parkla, sest linlaste autodele seal siis enam ruumi ei jätkuks. Haigla lubab selle mure lahendada Viljandi esimese parkimismaja rajamisega.

Haigla juhtkond on tellinud põhjaliku uuringu, mis peab näitama, kas on mõistlik rajada linna või Jämejala kompleksi uus maja või remontida praegust üheksakorruselist hoonet.

Uuring näitab, et uue maja rajamine tuleb enam kui neli miljonit eurot odavam. «Kus see asuma peaks, sõltub juba riigi valikust,» viitas Lumi sotsiaalministeeriumi otsustele.

Peale õunaaia on arutatud varianti viia haigla kunagisele vangla territooriumile. Endine linnapea Kalle Jents on ühes raadiosaates nimetanud ka Tallinna tänava Maxima taha jäävat Rohelise tänava piirkonda.

Veel on vaatluse all Tallinna Kaubamajale kuuluv endise bussipargi kinnistu vangla vahetus läheduses ning endiste Balthazar Tradingu ladude kompleks Looga tänaval.

Seda, et linna piiri taga kõrguvat haiglamaja uuendama hakatakse, usub Ülle Lumi väga vähe. Esiteks tuleks juurde ehitada 5000 ja lammutada 15 000 ruutmeetrit. Teiseks peaks töid tegema töötavas haiglas. «Sellist asja pole varem juhtunud, et keegi töötavat haiglat nii suures mahus ümber ehitaks,» tunnistas Lumi.

Praegune haiglahoone on vananenud, kipub lagunema ning selle ülalpidamine nõuab ebamõistlikult suuri kulutusi. Maja on ehitatud 400 voodikoha tarbeks, kuid haigekassaga sõlmitud lepingud võimaldavad haiglal hoida 100—120 voodikohta.

Uus omanik selgub suvel

Viljandi linnajuhid jõuavad tervisekeskuse aktsiate müügi ametliku väljakuulutamiseni tõenäoliselt esmaspäeval. Uus omanik võiks majal olla juba juuni lõpul või juulis.

Aktsiate müügi lepingusse kirjutatakse punkt, et uus omanik peab majas vähemalt viie aasta jooksul meditsiiniteenustega jätkama. Volikogu saalis otsust kinnitades viitas mitu volikogu liiget, et tegemist on mõttetu klausliga, sest linnal pole võimalik pärast müüki kontrollida, kuidas uus omanik oma vara kasutab.

«See on meie enda moraalseks rahustamiseks,» selgitas toonane linnapea Kalle Jents, kelle arvates jääb hoone igal juhul meditsiini käsutusse.

«Pole vaja karta, et keegi ostaks selle maja saapapoe või õllebaari tarbeks,» lausus Jents volikogu ees esinedes. «See oleks mõttetu investeering, sest odavat kinnisvara Viljandis jätkub.»

Ligi kümne aasta jooksul on linn ja tervisekeskus ise Turu tänava majasse investeerinud enam kui 575 000 eurot. Majas töötavad silma- ja nahaarst, kliiniline labor ning seitse 15-st Viljandi perearstist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles