Bussis kinnitab turvavöö vaid iga teine sõitja

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringus selgub, et bussis kinnitab alati turvavöö vaid 53 protsenti Eesti bussisõitjatest.
Uuringus selgub, et bussis kinnitab alati turvavöö vaid 53 protsenti Eesti bussisõitjatest. Foto: Lux Express

Turvavöö kasutamise uuringu põhjal selgus, et kui autos kasutab alati turvavööd 89 protsenti sõitjatest, siis bussis kinnitab alati turvavöö oma sõnul vaid 53 protsenti Eesti bussisõitjatest. Ohutuse tagamiseks on aga mõlemas sõiduvahendis turvavöö kinnitamine kohustuslik.

Oktoobris tehtud rahvusvahelise küsitluse käigus uuriti rohkem kui 5200 bussisõitja turvalise bussisõidu harjumusi Lux Expressi sõitjate seas, sealhulgas Eestis, Lätis, Leedus ja Venemaal. Nagu Eestis näitab ka teistes riikides tehtud uuring, et turvavöö kinnitatakse bussis vaid igal teisel juhul, samas kui autos kinnitab alati oma turvavöö ligi kolm neljandikku uuringus osalenutest. Kuigi bussis turvavööd kinnitavate eestlaste hulk jätab täna soovida, ületab see vastavaid näitajaid Läti, Leedu, Poola ja Venemaa bussisõitjate hulgas kuni 16 protsendi võrra.

Politsei- ja piirivalveameti juhtivkorrakaitseametniku Kalmer Tikerpe sõnul on tänavused tulemused võrreldes möödunud aastal tehtud uuringuga küll mõnevõrra paremad, kuid tõestavad endiselt, et bussisõitjad ei taju kinnitamata turvavööga kaasnevaid ohte nii endale kui ka kaassõitjatele. «Turvavöö olemasolu korral on selle kinnitamine bussides alati kohustuslik. See kehtib nii kolme- kui ka kahe-punkti turvavöö kohta, mis toimivad ohutuse tagamiseks samaväärselt,» sõnas Tikerpe.

Maanteeameti ennetusosakonna eksperdi Diana Okase sõnul on bussisõitjatel tähtis silmas pidada lisaks iseenda ohutusele ka kaassõitjate ohutust. Sõitja, kes ei kinnita turvavööd, seab sellega ohtu nii iseenda kui ka teised sõitjad. Liiklusõnnetuse korral võib turvavööga kinnitamata sõitja lennata bussist välja või otsa teistele, turvavööga kinnitatud sõitjatele, vigastades sellega nii ennast kui ka teisi.

Lux Express Grupi juhatuse esimees Andrus Treieri sõnul investeeritakse busside turvalisusesse aasta-aastalt üha rohkem, kuid sellegipoolest jääb esimene samm oma ohutuse tagamiseks ehk turvavöö kinnitamine iga sõitja enda vastutuseks.

Küsitluse turvavöö kasutamise harjumuste kohta tegi Lux Express oktoobris oma klientide seas. Sellele vastas üle 5200 inimese. Vastajatest ligi 2000 olid Eesti bussisõitjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles