Talgulised ei rutta registreeruma

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesel aastal olid «Teeme ära!» koristustalgud väga menukad, kuid tänavu on registreerimine mitmel pool jäänud oodatust kesisemaks.
Esimesel aastal olid «Teeme ära!» koristustalgud väga menukad, kuid tänavu on registreerimine mitmel pool jäänud oodatust kesisemaks. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Sel nädalavahetusel on järjekordsed «Teeme ära!» talgud, kuid enamikus poolesajast Viljandimaa talgukohast napib osalejaid.

Kõige enam talguid on laupäeval plaanis Suure-Jaani ja Karksi vallas: seal on elanikele välja pakutud seitse võimalust, kuidas kogukonnas head teha. Neile järgneb tihedalt Tarvastu vald, kus talguid kavandatakse kuues kohas.

Enamasti tahetakse teha heakorratöid, mis hõlmavad kevadkoristust, okste lõikamist ja prahi põletamist. Selle kõrval saab mitmel pool ka lammutada, ehitada ja istutada.

Meleskis hakatakse ehitama

Kolga-Jaani valla ainsad talgud on Meleskis, kus koristamise kõrval hakatakse üheskoos  ehitama. Vallavanema ja talgujuhi Kalevi Kauri sõnul tuli mõte raamatukogu vana kuur lammutada ja uus üles ehitada kohalikelt inimestelt.

«Üritame kurba endise tööstusküla pilti üheskoos ilusamaks muuta,» lausus Kaur.
Tema kinnitust mööda on seni end kirja pannud põhiliselt Meleski küla elanikud. Vallavalitsus läheb neile materjalidega appi.

Vallajuhi jutu järgi oli ehitustööde ajend ka see, et Meleski saaks rohkem korda ajaks, kui seal etendub Ugala teatri suvelavastus «Läbi klaasi».

Vana puukuuri on juba lammutama hakatud. Laupäeval püstitatakse selle asemele uus ja tehakse küla kenasti korda. «Kellelegi ei saa öelda, et ta peab osalema, sest oma kodukandi ilusaks tegemine peaks olema rõõm,» leidis Kalevi Kaur.

Tegijaid ei ole

Viljandimaal on talgupäeval heakorratöid 3408 inimesele, registreerunuid on aga peaaegu kümme korda vähem, 394.

Osalejate arv on täis kahes kohas: Viljandi loomade varjupaigas, kus tehakse heakorratöid, ja Viljandi rannas, kus hakatakse Paul Kondase maalidega ilmestama riietuskabiine. Seal osaleb ühtekokku 45 inimest.

Paiguti oodatakse talgutele mitutsada inimest. Suurimas osalejate puuduses sipleb Viljandi talgurühm, kes peaks puhastama järve äärt Männimäe piirkonnas: tuhandest kohast on täidetud vaid neli. Ainsatki osalejat pole kahes rühmas Võhmas ja Viiratsis, kuhu esialgsete plaanide kohaselt oodati üle paarisaja töötegija.

Meie maakonnas talguid koordineeriva Viljandimaa vabatahtlike keskuse juht Helen Visnapuu ei muretse, et mõned talgud osaliste puudumise pärast ära jääksid.

«Mina saan aru nii, et inimesed lihtsalt ei pane end kirja. Loomade varjupaik rääkis eelmisel aastal, et registreerimisel ei tulnud neil grupp täis, aga lõpuks oli kohal palju rohkem rahvast, kui tegelikult mahtus,» rääkis Visnapuu.

Tema sõnul vaatavad inimesed enamasti talgupäeva hommikul ilma järgi, kas minna kohale või mitte, ja korraldajatel pole põhjust muretseda, et neil midagi huvipuuduse tõttu tegemata jääks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles