Sakala keskuses on näha lahkunud käsitöömeistri pärand

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruty Pääsukese tikand
Ruty Pääsukese tikand Foto: Repro

Teisipäevast Sakala keskuses avatud väljapanek «Rõõm värvidest ja käsitööst» on pühendatud hiljuti meie seast lahkunud Ruty Pääsukese mälestusele. Näitusel saab nautida detailiderohkeid ja suurepärase tehnikaga teostatud ristpistes dekoratiivseid pildikesi, mis kannavad elurõõmu ja käsitööarmastust.

Ruty Pääsuke sündis 1930. aastal Viljandimaal Paistu kihelkonnas talupidaja perekonnas. Ta õppis Õisu algkoolis ja Viljandi tütarlaste gümnnaasiumis, mis jäi lõpetamata, sest Ruty küüditati 1949. aastal koos emaga Siberisse.

Järgnesid aastad sohvoositöölisena, kuid tänu tugevale tahtele õnnestus õpinguid jätkata tehnikumis, edasi instituudis.

1958. aastal pöördus Ruty Pääsuke Siberist tagasi ning astus Tartu ülikooli majandusteaduskonda, mille lõpetas 1961. aastal. Ta töötas kergetööstuse valdkonnas mõjukatel ametikohtadel. Laia silmaringiga Ruty Pääsuke reisis palju ning oli väga suur teatri- ja kunstihuviline.

Käsitööarmastus saatis teda läbi elu: Ruty Pääsukest jäävad meenutama lugematul arvul heegeldatud kodutekstiile, kootud riideesemeid ning tikitud pilte. Tema loomingut on mitmel korral eksponeeritud käsitöönäitustel.

Kõik huvilised on oodatud kolmapäeval, 1. novembril kell 17 Sakala keskusesse näituse lõpetamisele, kus Ove Lainas kõneleb pikemalt Ruty Pääsukese eluteest ja pärandist.

Näitus Sakala keskuses on avatud esmaspäevast reedeni kella 10–19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles