Kokkuvõte: sotsid võitsid Viljandis, IRL rõõmustas valdade üle

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks enim hääli saanud kandidaati Viljandi linnas: 1140 valija toetuse kogunud Helmen Kütt ja 457 häälega Jaak Madison. Ehkki Eesti tasandil on sotsiaaldemokraadid ja EKRE end täielikult teineteisele vastandunud pole Kütt ja Madison välistanud Viljandis isegi koalitsiooni kuulumist.
Kaks enim hääli saanud kandidaati Viljandi linnas: 1140 valija toetuse kogunud Helmen Kütt ja 457 häälega Jaak Madison. Ehkki Eesti tasandil on sotsiaaldemokraadid ja EKRE end täielikult teineteisele vastandunud pole Kütt ja Madison välistanud Viljandis isegi koalitsiooni kuulumist. Foto: Marko Saarm

Tasavägiseks ennustatud Viljandi valimised jäid parteide tasemel üsna võrdseks lõpuni, ehkki kandidaatide seas pole nii võimsat ülekaalu varem linnas olnud.

Sotside liidri Helmen Küti kogutud 1140 häält polnud ülivõimsalt parem mitte ainult teistest linnapeakandidaatidest, vaid tegi silmad ette ka senisele kõige suuremale häältesaagile, 820 valija toetusele, mille kogus 2002. aasta valimistel Peep Aru. Just reformierakondlane Aru oli ka see, kes esimesena Kütti õnnitlema tõttas, veel enne viimase valimisjaoskonna tulemuste selgumist.

„Ma arvan, et ta saab hakkama, sest ta teeb tööd südamega. Ja ma soovin, et ta saaks hakkama, sest siis läheb ka Viljandil hästi,“ ütles Aru.

Sotsiaaldemokraadid teenisid Viljandis 32,1 protsendi hääletanute toetuse ja said 27-liikmelises volikogus 9 kohta. Ühe mandaadi vähem sai Reformierakond, keda toetas 28,4 protsenti valijatest. IRL, kellele seni kuulus linnapeakoht, kogus 19,8 protsenti häältest ja sai senise kaheksa asemel volikokku kuus kohta.

Uustulnukana Viljandi valimistel osalenud EKRE sai 9,5 protsendiga kaks kohta. Suur osa sellest tuli esinumber Jaak Madisoni isikliku toetuse läbi – Madison oli 457 toetajaga Küti järel teine häältemagnet. 0,1 protsendiga jäi EKRE-st maha Keskerakond, kellel tuleb senise kolme koha asemel leppida kahega. Ainus valimisliit, Kogukondlik Viljandi, kogus 58 häält ehk 0,8 protsenti.

Eile õhtul lubasid enim hääli kogunud parteide juhid, et alustavad läbirääkimisi täna.

Ühinemise läbi taas suuremaks muutunud Viljandi vallas võttis ülivõimsalt, 45-protsendilise toetusega võidu IRL, kuhu kuulusid kõigi kolme liituva valla vanemad. IRL saab volikogus 14 kohta ja võib seega üksinda valitsema hakata, ehkki napi enamusega. Teiseks tuli Viljandi vallas Reformierakond 15,8 ja kolmandaks sotsid 15 protsendiga.

Põhja-Sakala vallas võitis samuti seniste vallajuhtide valimisliit Koostöö, mis sai 21-kohalises volikogus 13 kohta. Enim kogus hääli senine Suure-Jaani vallavanem, IRL-i kuuluv Tõnu Aavasalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles