Suurele peole pääseb palju tantsulapsi

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ükski proovitund ei lähe raisku: kõik tantsijad on oodatud maakonna peole.
Ükski proovitund ei lähe raisku: kõik tantsijad on oodatud maakonna peole. Foto: Elmo Riig / Sakala

Aprilli keskpaigas koolinoorte laulu- ja tantsupeo ülevaatusel üles astunud VII—IX klassi tantsijatest pääsesid edasi pooled: Tallinna sõidab Tääksi rühm.

11. koolinoorte laulu- ja tantsupeo Viljandimaa kuraator Kati Grauberg-Longhurst andis teada, et mõne nädala eest komisjonile ette tantsimas käinud 38 rühmast pääses edasi 23.

«Tänavu oli konkurents päris tihe,» nentis ta. Kuraatori sõnul ei kehti eelöeldu ainult meie maakonna kohta. «Ka mujal Eestis oli edasipääsenute protsent enam-vähem sama.»

Et vanuserühmiti oli ülevaatusel käinud kollektiivide hulk väga erinev, ei saa pelgalt arve vaadates teha järeldust, et üks või teine kategooria oli teistest edukam. Näiteks astus VII—IX klassi tantsijate arvestuses üles vaid kaks rühma, seevastu nooremates astmetes oli osalejaid arvukalt.
«Neidude ning kolmanda ja neljanda klassi õpilaste rühmad pääsesid küll kõik edasi,» tõi Kati Grauberg-Longhurst välja.

Samuti torkas talle silma, et tantsuõpetaja Maie Tammemäe juhendatavaid rühmi saatis edu. «Ta tõi ülevaatusele palju kollektiive ja suur hulk neist läheb ka Tallinna.»

Edukaks osutusid ka vanimad segarühmad, kellest samuti enamikku suvel pealinna oodatakse. Kas ja kuidas maakonna kollektiivid peole mineku korraldavad, on veel lahtine, sest osalevate kooride ja orkestrite arv selgub mai keskel.

«Et paljud koosseisud on väiksed, on ühine minek mõttekas,» leidis kuraator.
1.—3. juulini kestev suur pidu «Maa ja ilm» on eripärane selle poolest, et tantsurühmad ja koorid astuvad üles ühel väljakul.

«See on kindlasti võimas kooslus, kus kunstiliigid teineteist täiendavad,» rääkis Grauberg-Longhurst. Ta lisas, et korraldajate hulgas on palju noori, kes toovad pikka ja väärikasse traditsiooni värskust ja uusi lähenemisi.

Kojujääjate tantsuproovides nähtud vaev pole sugugi asjatu, sest kõik kollektiivid astuvad 28. mail üles oma maakonna traditsioonilisel tantsu- ja laulupeol.

Kuigi Kati Grauberg-Longhursti sõnul oleks vale nimetada seda sündmust suvise koolinoorte üldpeo kohalikuks peaprooviks, on korraldajad keskendunud tänavu just noorematele esinejatele.

Varasematel aastatel on mõtteid vahetatud selle üle, kus oleks Viljandis kõige paslikum suurt tantsijate pidu korraldada. Spordihoonet on peetud liiga kitsaks, lauluväljaku kehv seisukord on aga üldteada. Maakonna tantsupeo lavastaja Ave Alvre ütles, et tänavu otsustasid korraldajad järveäärse kunstmuruväljaku kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles