Juhtkiri. Koduta hääled

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Esimest korda iseseisvuse taastanud Eestis jätab ametis olev Viljandi linnapea uutel valimistel kandideerimata. Nii pole neil 809 viljandlasel, kes nelja aasta eest Ando Kivibergi poolt hääletasid, ega ka teistel linlastel võimalik tema tööle hinnet anda.

Ent Kiviberg on vaid üks tuntud nimedest, keda me sel sügisel linna kandidaatide nimekirjast ei leia. Ühel või teisel põhjusel ei ole seal ka näiteks tema eelkäijaid Loit Kivistikku ja Kalle Jentsi, samuti Tauno Tuulat ja Tarmo Loodust, kelle osalemisega kohalikus poliitikas me aastakümnete jooksul harjunud oleme. Kokku on loobujaid sedavõrd palju, et peaaegu kolmandikul 2013. aastal valimas käinud viljandlastest ehk 2119 inimesel tuleb leida uus kandidaat, kelle poolt hääletada. 

Nagu Ando Kivibergi näitel mainitud, tähendab nii suur verevahetus, et linlastel pole võimalik oma esindajate tööd heaks kiita ega hukka mõista. Volikogu liikme hakkamasaamist on jagatud vastutuse tõttu muidugi raskem kindlaks teha kui meeri oma, kuid kindlasti on see üks valimiste funktsioone. Teiseks tähendab veteranpoliitikute lahkumine, et suur hulk hääli võib minna ümberjagamisele nimekirjade vahel. Kohalikus poliitikas ei ole maailmavaatelised erinevused teab mis suured ning pigem valitakse isikuid kui erakondi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles