Juhtkiri.Linlase lubadus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Samal ajal kui poliitikud püüavad valijaid meelitada lugema oma valimisprogramme, võivad Viljandi elanikud välja käia mõtteid, mida tuleval aastal linna raha eest teha. Alanud on neljas kaasava eelarve ideevõistlus, kus nii lubajad kui hääletajad on tavalised linnakodanikud. Just nimelt «lubajad», sest kuigi raha tuleb linnaeelarvest ja võitnud töö tegemise eest vastutab linnavalitsus, on hääletusele mineva projekti kirjeldamine selle väljapakkuja õlul. Sisuliselt ütleb ta just nagu kandideeriv poliitik, mida ta 30 000 euroga teeks, kui inimesed tema poolt hääletavad.

Kena kõik. Kuid kas tavaliselt linnakodanikult saab eeldada, et ta oskab ehituskulusid arvestada ja tulevast objekti piisavalt täpselt kirjeldada? Kujutame ette, et mõni erakond või valimisliit näitaks reklaamis Jurmala veelõbustuspargi pilti ning lubaks teha Viljandisse samasuguse veekeskuse, kuid kui võimule saades selgub, et see maksab tohutu summa, rajaks südalinna hoopis Abja ujula analoogi. Abja ujula on tore koht, aga selle poolt ju ei hääletatud. 

Kaasava eelarvega on umbes nii läinud kahel juhul kolmest. Ei tunamullune Uueveski trepp ega kõnnitee, mida sinnasamasse tänavu rajama hakatakse, olnud ideena selline kui tegelikkuses. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles