Võhmasse tuleb koolitatud istikutega tammepark

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need väikesed taimed võivad mitmesaja aastaga sirguda hiiglasteks.
Need väikesed taimed võivad mitmesaja aastaga sirguda hiiglasteks. Foto: Peeter Kümmel

Eesti Vabariigi juubeliaastal rajatakse üle Eesti 100 tamme tammikuid. Sel laupäeval istutatakse 100 tammega park Võhmasse, linnale kuuluvale kinnistule Tallinna tänav 43 kõrval. 

Algatus tuli Võhma aiandusseltsilt Kanarbik. «Kui riigikantselei algatus neli aastat tagasi välja kuulutati, mõtlesime, et Võhma võiks sellega ühineda,» rääkis seltsi juhatusse kuuluv Riho Teras. «Ilus mõte ju – tammedest jääb mälestus mitmesajaks aastaks. Et linnas pole selliseid teid, kuhu alleed teha, siis otsustasime rajada tammiku.»

Et riigikantselei algatus eeldab partnerina omavalitsust, võttis selts ühendust kooli ja linnaga ning ühise aktsioonina nüüdne tammik tulebki. Esialgu oli plaan istikud ise kasvatada ja tammetõrud jagati seltsi liikmetele laiali, kuid see plaan Terase sõnutsi äpardus, sest taimed jäid enamikul koolitamata. See tähendab, et noored tammed tuleb vahepeal välja kaevata ja juurestikku kolmandiku võrra kärpida, et see hargnema hakkaks ja moodustuks kompaktne juuremass. Kui seda ei tee, kasvab taimel Terase sõnutsi hästi suur peajuur ning enamasti see kasvama ei lähe. Kärpida tulnuks mitu korda. Mõned seltsi liikmed siiski koolitasid oma tammesid ning need lähevad mulda, aga enamik istikuid tuleb ikkagi Järvselja taimeaiast. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles