Arkaadia aia muudatused peaksid selgeks saama enne puhkuste aega

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arkaadia aed
Arkaadia aed Foto: Elmo Riig / montaaž

Südalinnas asuva Arkaadia aia kujunduse üle on vaieldud juba mitu aastat. Kõlama jäänud seisukoha järgi pole tulemus selline, nagu esialgu plaanitud, ning on vaja teha muudatusi.

Paraku on ainus silmaga nähtav muudatus olnud see, et kevade saabudes võeti viimaks ometi maha ohtlikud raudkonstruktsioonid, millel lapsed üritasid turnida. Tõe huvides tuleb kummatigi nentida, et näilisest paigalseisust hoolimata tegeldakse Viljandi linnavalitsuses aia tulevikuga, et ilmnenud vead parandada.

Möödunud kevadel loobus linnavalitsus algsest probleemsest projektist ning arhitektuuriamet tellis neljalt arhitektuuribüroolt uued eskiislahendused. Augustis asuti saadud lahendusi analüüsima. Toonane linnapea Kalle Jents ütles mullu septembris «Sakalale» antud usutluses, et uued lahendused olid liiga kardinaalsed. «Me ei ole nii rikkad, et võiksime varem tehtu maatasa lükata ja hakata päris uut asja ehitama. Eesmärk on ikkagi parandada vigu: betoonist vallikraavi, sirtsutavaid purskkaeve ja metallkaari,» rääkis Jents tollal.

Tema sõnul valiti välja kaks projekti, millega plaaniti edasi tegutseda. Ühest sobis linnavõimudele vallikraavi puudutav osa ning teisest see, mis jääb ümbrusesse: laste mängukohad ja linnamüüriga seonduv.

Otsitakse odavamaid lahendusi

«Sakala» käis Viljandi peaarhitekti Marko Männiku juures uurimas, kui kaugele on suve hakul uute lahendustega jõutud ja kas sel aastal võiks muudatusi juba linnapildis näha.

Männik kinnitas, et töö parima lahenduse leidmiseks käib ja linnamüüri puudutav põhiprojekt peaks osaühingul PAIK Arhitektid valmima maikuu jooksul, misjärel saaks välja kuulutada juba hanked.

Vallikraavi kohta ootab Männik praegu samalt firmalt lõplikku eskiisi, mis peaks saabuma lähipäevil. Eskiisi on pidevalt täiendatud, otsides odavamaid lahendusi.

Kui lõplik kavand on käes, läheb see linnavalitsusele, kes peab otsustama, kas kõik pakutavad muudatused sobivad ja kas nende elluviimine on rahaliselt vastuvõetav. Otsused tahetakse teha enne juunis algavat puhkuste perioodi.

Männiku hinnangul on karta, et vallikraavi purskkaevulahendus ületab eelarvet.

«Arkaadia aia arendamiseks on sel aastal eelarves ette nähtud 64 000 eurot (vanas vääringus miljon krooni), kuid selle alla peab mahtuma ka endise kinohoone aluse krundi korrastamine,» selgitab Männik.

Alustatakse linnamüürist

Marko Männik ütleb, et tema eelistaks rääkida Arkaadia aia lahenduste puhul ühtsest tervikust, kuid arvatavasti tuleb tehtavat siiski vaadelda etapikaupa.

Kõigepealt tuleks tema meelest korda ajada linnamüürisse puutuv. «See jäi eelmise projekti puhul realiseerimata ja ennekõike oleks mõistlik lõpetada poolik asi,» põhjendab ta.

Selle tulemusena peaks linnamüür, mis praegu on maapinnaga peaaegu ühetasane, ehitatama nii palju kõrgemaks, et selle peale tekiksid mõnusad istumispaigad. Nende kohale omakorda rajatakse valgustitega varjualused.

Teine ja kõige kallim etapp oleks ehitada Tallinna tänava poolsesse otsa linnamüüri loodetorn, mida praegu projekteeritakse. See peaks hõlmama kaks korrust ja vaateplatvormi ning olema seitse meetrit kõrge.

Kolmas etapp oleks vallikraav koos selle juurde kuuluvaga.

«Kõik oleneb muidugi maksumusest. Peame hakkama saama ettenähtud rahaga ja võib-olla tuleb torni tegemine hoopis edasi lükata,» nendib Männik.

Kõige rohkem huvitab linlast muidugi see, mis saab praegusest betoonkraavist, kentsakatest peaaegu kuivadest purskkaevudest ja lombakatest pinkidest.

Kui praegune plaan lühidalt kokku võtta, siis lombakad pingid kaovad ja lahti saame ka purskkaevutorudest. Betoonist vallikraavi tehakse uus bassein, milles on kogu aeg vesi. Sellesse tulevad madalad purskkaevud ja seadmed, mis puhuvad mulksumise saatel õhumulle.

Vaadates peaarhitekti jutu illustratsiooniks eskiisil sinisega markeeritud kohti, võib tõdeda, et kraavis voolav vesi peaks kivistunud aeda kindlasti elu tooma. Vallikraavi linnamüüripoolsesse serva on plaanitud hõre dekoratiivne haljastus.

Marko Männik kinnitab, et nad on õppinud eelmisest korrast, mil arhitektide kavandatud taimed ei tahtnud kasvama hakata, ja kavatsevad teha haljastuse vallas tihedat koostööd selle ala spetsialistidega.

Praeguste ebamugavate pinkide asemele on kavas panna uued ja lisada selliseidki, kus saab istuda suurem seltskond.

Mänguasjad ühte kohta

Praegusest paigast viiakse uuenduste käigus minema ka karussellid, aga see ei tähenda peaarhitekti sõnul, et lastele ei jäägi enam mängukohti. Pigem vastupidi Marko Männiku jutu järgi on plaanis koondada lastele mõeldud osa kunagise linnamüüri põhjatorni asukoha juurde. Praegu asub selle lähedal roheline karussell ja omaaegne põhjatorn on markeeritud maakividest sarvena. «Lastele mõeldud atraktsioone võiks olla rohkemgi ja minu meelest tasuks ala Rubiini krundi poole laiendada,» pakub Männik.

Teema kokkuvõtteks arvab peaarhitekt, et mai lõpuks peaksid otsused tehtud olema ja kui raha takistama ei hakka, saab enamik töid ehk juba tänavu valmis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles