Viljandi kesklinnas sünnib järjest kunstigaleriisid

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi uusimas kunstikaupluses püüavad pilku keraamilised esemed. Megalerii omanik Tarmo Koit on tulevikku vaadates optimistlik.
Viljandi uusimas kunstikaupluses püüavad pilku keraamilised esemed. Megalerii omanik Tarmo Koit on tulevikku vaadates optimistlik. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui aastapäevad tagasi kurvastasid Viljandi kunstihuvilised linna ainsa kunstikaupluse Lossi Galerii sulgemise pärast, siis nüüd on neil võimalik silma rõõmustada mitmes kunstnike loomingut pakkuvas poes.


Laupäeval avati Tartu tänaval ruumides, kus varem oli teise ringi rõivaste kauplus, kunstipood Megalerii, mis paneb põhirõhu keraamikale.



Kevadest alates on teisel pool Tartu tänavat tegutsenud kunstipood, kuhu kohalikud kunstnikud on varmalt oma töid vaatamiseks ja müügiks toonud. Üsna värske pood Maalimulk tegutseb Viljandi kultuurimajas ning selle kuu algul avasid Külli ja Andres Allikvee Uueveski teel keraamikakoja, kust saab osta savist esemeid ning kursustel oma kätt ja ilumeelt proovida.



Kunstipoodi soovivad oma katuse alla saada ka äsja kesklinnas valminud Arkaadia majade omanikud.



Viljandi vastseima galerii omanikud ja asutajad on Viljandist pärit vennad Tarmo ja Raivo Koit, kelle hinnangul on üks poe suuremaid trumpe soodne asukoht vanalinnas.



«Mõte kunstipood asutada tekkis meil siis, kui pandi kinni Lossi tänaval asunud galerii,» rääkis Raivo Koit, kes enam küll Viljandis ei ela, ent peab end sellegipoolest rohkem viljandlaseks kui tallinlaseks. «Kunstihuvi on mul olnud juba varajasest noorusest.»



Praegu on Megaleriis kõige rohkem keraamikat ning peagi plaanivad omanikud sinna tuua ka kõrgkuumusahju.



«Nii oleks kunstnikel võimalik seal näiteks õpitubasid korraldada,» tutvustas Koit lähemaid plaane. «Kõik muidugi sõltub inimeste huvist. Näiteks Tallinnas on väga paljud sellisest võimalusest huvitatud.»



Tema sõnul on oma kätega tehtul omaette väärtus ja pealegi on keraamikas väga palju tehnikaid, mis võimaldaks kutsuda kunstnikke kursusi juhtima.



«See, kuidas kõik plaanid teoks saavad, sõltub väga palju Viljandi inimestest ja sellest, kui suur huvi nende asjade vastu on,» nentis Koit. «Koht on kauplusel igatahes suurepärane.»



Galeriis leidub ruumi siiski ka teistele kunstiliikidele peale keraamika.


Koit tunnistas, et tulevikule mõeldes tekib väike hirm, kuidas galeriil majanduslikult minema hakkab «Eks algul tule peale maksta, see on selge.


Aga midagi peab tegema ka hinge jaoks.»



Megalerii hakkab olema avatud viiel päeval nädalas, teisipäevast laupäevani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles