Täna on erakordselt tugev magnettorm

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magnettormi enim kogetud sümptomiteks on väsimus.
Magnettormi enim kogetud sümptomiteks on väsimus. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Täna, 8. septembril leiab aset viimaste aastate üks tugevamaid magnettorme, mille klassifikatsiooniks on KP8, kinnitab Tallinna tehnikaülikooli teadlane Tarmo Koppel.

Magnettorm avaldab uuringute põhjal mõju enim haigetele ja vanematele inimestele, st inimestele, kelle tervis pole kõige parem. Tugevad magnettormid võivad mõju avaldada ka tervetele inimestele, tekitades stressi kardiovaskulaarsele süsteemile.

Magnettormi enim kogetud sümptomiteks on väsimus, uimasus ja unisus päevasel ajal. Samuti unehäired, keskendumisvõime raskused, seletamatult kehv meeleolu ja ärevus, kergesti ärritatavus. Võib esineda ka peavalu.

Magnettormi päevadel on südamehaiguste riskiga inimestel soovitatav võtta päev rahulikult, hoiduda liigsest vaimsest või füüsilisest pingutusest ning tavapärasest enam puhata.

Elektromagnetväljade, sealhulgas magnettormide inimmõjude uurimisega tegeletakse Tallinna tehnikaülikooli töökeskkonna uurimisrühmas Tarmo Koppeli eestvedamisel. Uurimisrühm on välja töötanud ka ainulaadse meetodi, kuidas hinnata inimese tundlikkust magnetvälja suhtes. Tarmo Koppeli uurimiste põhjal kõik inimesed ei ole tundlikud, kuid 20-30 protsenti elanikkonnast võivad reageerida muutustele magnetväljas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles