Juhtkiri. Tundub, et töötab

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Viljandi vald kasvab haldusrefromi käigus 14 000 elanikuga omavalitsuseks. Loodavas Mulgi vallas jääb inimeste arv alla 8000. Ent kohalikku volikogusse kandideerivaid inimesi on mõlemas esialgsetel andmetel rohkem kui 18 000 elanikuga maakonnakeskuses. Moodustuvas Põhja-Sakala vallas on nimesid üles antud küll tublisti vähem, kuid ka seal on elanike hulka arvestades valik suurem kui Viljandi linnas.

Niisiis on Viljandimaal õnnestunud täita vähemalt üks omavalitsusreformile pandud eesmärkidest: suurendada maapiirkondades poliitilist konkurentsi. Igal hääleõiguslikul viljandimaalasel on seekordsetel valimistel võimalik kaaluda mitme nimekirja ja nendes olevate inimeste vahel. Volikogusse pääsevad need, kes suudavad end tihedas rebimises kõige paremini tõestada.

Ühtlasi võib tõdeda, et täitunud pole ka kartus, et haldusreformiga kinnistavad erakonnad oma nimekirjadele ainuvõimu. Põhja-Sakala vallas mängivad suurte parteide rakukesed kõigi eelduste kohaselt teist viiulit. Kolmel sellisel poliitilisel jõul on selles omavalitsuses tunduvalt vähem kandidaate kui ainuüksi pikkuselt teise nimekirjaga valimisliidul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles