Kompotilinn ja moodsad ridaelamud (1)

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jupike «Stööri hambaid». Ridaelamud Kase tänaval 1982. aastal.
Jupike «Stööri hambaid». Ridaelamud Kase tänaval 1982. aastal. Foto: Endel Veliste

Veel möödunud sajandi esimestel kümnenditel laiutasid praeguse eramajade rajooni asemel lagedad väljad – endise Peetrimõisa mõisa maad. Mõisast endast on seniajani alles vaid suur maakivihoone Põltsamaale suunduva tee ääres linna piiril ning rahvasuus tuntakse toda paika Härjapea kõrtsina.

Esialgu tekkisid sinna kanti inimeste aiamaad ja linna kasvades jagati need kruntideks. Sedasi pandi alus uuele individuaalmajade rajoonile. Kõlab ehk pealiskaudselt, aga laias laastus oli see omaaegne klassikaline uusarendus.

Krundid pole seal just suured ja majad asuvad pehmelt öeldes lähestikku. Aastakümnetega on aga puud ja põõsad suureks sirgunud ning kodudega ühte kasvanud inimeste toel on moodustunud idülliline tervik. Samas väärib märkimist, et kohalik täitevkomitee eraldas toona inimestele tähtajatuks kasutamiseks pindu, mis ei olnud linnades rohkem kui 600 ja alevites rohkem kui 1200 ruutmeetrit suured.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles