Vaba mõte. Keeraks lukku

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl-Eduard Salumäe
Karl-Eduard Salumäe Foto: Elmo Riig / Sakala

Eelmisel nädalal USA-s Charlottesville’is asetleidnud sündmuste peategelased on antikangelased: sajad tõrvikutega läbi linna marssinud ja fašistlikke loosungeid hüüdnud neonatsid, Ku Klux Klani liikmed ja valgete ülemvõimu pooldajad. Üks nende seast sõitis autoga mittevägivaldsete vastumeeleavaldajate sekka, tappes ühe inimese ja vigastades veel 19.

Need teod varjutasid paratamatult hulga kangelasi, kes tolles elanike arvult Pärnust veidi suuremas linnas õiget asja ajasid. Näiteks mitu mustanahalist politseinikku, kes valvasid paremäärmuslaste kogunemisel korda, seistes seljaga nonde poole. Ühel internetis viiruslikult kiiresti levinud fotol seisab afroameeriklasest politseiohvitser rahulikult, kokkupandud kätega meeleavaldajaid kaitsva aia ees. Tema taga viskab üks mees natsitervitust. Teine kannab Ku Klux Klani kuube. Kolmas toetab aga õlale konföderatsiooni lippu.

Eeskätt näitab see nende korravalvurite täielikku professionaalsust ja pühalikku ametivandest kinnipidamist. Ent ühtlasi said neist politseinikest sõnavabaduse väärtustamise ikoonid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles