Kondase keskuses ootab lõuendil eluõiguse saanud paradiis

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome naivisti Kikka Nyréni helged ja kirkavärvilised pildid viivad vaataja paradiisi, kus kõik on õnnelikud ja rahul.
Soome naivisti Kikka Nyréni helged ja kirkavärvilised pildid viivad vaataja paradiisi, kus kõik on õnnelikud ja rahul. Foto: Elmo Riig

Mõni aasta tagasi ostsin Kondase keskusest imearmsad kaardid, millel oli kujutatud karupoega lamamas selili keset kirkavärvilisi lilli ja uudistamas üle lendavat liblikat. 

Sain viimased müügil olnud pildid ja kinkisin need vaid paarile kõige lähedasemale inimesele. Ühte hoian alles, et iseenda tuju seda vaadates natuke rõõmsamaks muuta.

Helges meeleolus armsa töö autor on Kikka Nyrén, minu eakaaslasest Soome naivist, kes jõudis oma esimese isikunäituseni alles 49-aastasena. Kuigi ta erineb neist naivistidest, kes sügavas pensionieas pärast õpetaja-, müüja- või talupidajatööd avastavad enda jaoks kunsti loomise, kasvatas ka tema noorena talus lambaid ja maasikaid. Kunstnike perest pärit Nyrén on aga kunsti õppinud ja selles vallas tegutsenud, tehes juba 1960. aastatel raamatuillustratsioone ja graafilisi kujundusi. Tema pildid on täpsed ja peened, värvid hästi sobitatud. Praegu on ta oma maalide ja keraamikaga rahvusvaheliselt tunnustatud looja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles