Maksuamet hoiatab põllumehi libavahendajate eest

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vili.
Vili. Foto: Margus Teska

Teravilja ja õlikultuuride koristus- ja kokkuostuperioodi alguse tõttu soovitab maksu- ja tolliamet (MTA) põllumeestel ja kokkuostjatel olla tähelepanelik libavahendajatega, kes jätavad kauba eest tasumata ning hoiduvad maksukohustusest.

Maksu- ja tolliameti maksuauditi osakonna juhtiva maksuaudiitori Kaia Kollo sõnul on eelmistel aastatel teravilja kokkuostjad palju puutunud kokku olukorraga, kus kiirel kokkuostuperioodil tekib hulk ebaausaid vahendajaid, kes koguvad teraviljakasvatajatelt vilja, tarnivad selle suuremate kokkuostjateni, kuid jätavad tehingutelt maksud tasumata.

«Et libavahendajad kipuvad arveldama sularahas, võib teraviljakasvatajatel olla hiljem keeruline esitada tõendeid tehtud tehingute kohta ning osast kokkulepitud tasust võib hoopis ilma jääda,» lisas Kollo.

Maksu- ja tolliameti ja suuremate teravilja kokkuostjate mullune koostöö parandas tunduvalt sektori konkurentsitingimusi ning vähendas maksukahju mitu korda. Seetõttu soovitab maksu- ja tolliamet ka tänavu kõigil asjaosalistel varuda tehingu sõlmimiseks aega, et veenduda, kellega tehinguid tehakse ning kas see on usaldusväärne partner.

Maksu- ja tolliamet soovitab põllumeestel ja kokkuostjatel eelistada korrektselt vormistatud tehinguid. Soov vormistada tehing kiiresti ja tingimata sularahas võib viidata ebausaldusväärsele tegevusele. Samuti on sageli ebausaldusväärse tehingu tunnuseks hind, mis on turuhinnast tunduvalt madalam või kõrgem ja sellisel hinnaerisusel pole loogilisi majanduslikke põhjendusi. Eelistada tasub tehingupartnereid, kelle taust on usaldusväärne.

Võimalikest libavahendajatest on võimalik maksu- ja tolliametit teavitada telefonil 800 4444 (tasuta 24 tundi) või e-posti aadressil vihje@emta.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles