Amet katsetab niitmise satelliitseire töökeskkonda

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) alustas põldude niitmise satelliitseire infosüsteemi SATIKAS töökeskkonnas katsetamist.

Uue arenduse eesmärk on informeerida põldude taotlejaid põldude seisundist, et järgida toetuse taotlemisega võetud niitmise kohustust. Niitmist tuvastatakse üle Eesti, sealjuures analüüsitakse kõiki pindalatoetuste taotlustel märgitud põlde, mida saab niita, teatas PRIA.

Protsess kasutab e-PRIA kaudu sisestatud põllupiire. Niitmisele viitavad biomassi muutused ajas. Analüüsi täpsustamiseks kasutatakse sademete andmeid, mis saadakse ilmaradarilt Sürgaveres ja Harkus ning ilmajaamadelt. Niitmise analüüsi tehakse põllu piiri sisse jäävate pikslite kaupa ja seejärel ühtlustatakse tulemus tervele põllule.

Rohumaadel kasvab eri taimi ja neil on erinev biomassi hulk, seepärast on ühtlustamine vajalik. SATIKAS ei ütle, milline põlluserv täpselt on niidetud ja kus on niitmata. Kui biomassi kogus terve põllu ulatuses teatud ajavahemiku jooksul oluliselt muutub, saab PRIA öelda, et konkreetne põld on sel ajavahemikul niidetud.

Ainult niitmiseanalüüsi tulemuste järgi taotlejaid tänavu hooldamata põldude eest ei karistata. Et süsteemi alles katsetatakse, võib süsteemis esineda ka vigu. Küll aga näevad andmeid põldude seisukorra kohta ka inspektorid ja saavad sellest infot, kuhu sammud seada. Pikemas perspektiivis aitavad analüüsi tulemused lahendada vaidlusi taotleja ja PRIA vahel. SATIKA analüüsi tegemisse inimese käsi ei sekku, nii puudub seal täielikult subjektiivsuse moment. Kõigi analüüside tulemused säilitatakse.

Tulemusi väljastatakse üle Eesti keskmiselt üks kord nädalas. Praegu veel karjatamist niitmisest ei eristata.

 PRIA ei hoia SATIKAST saadud teavet ainult endale. Niitmise analüüsi tulemused jõuavad e-PRIA-sse ja avalikule veebikaardile, millel on eraldi kiht «Niitmise tuvastamine».

Veebikaardi kihil näeb kasutaja kaardiaknas põldude staatust. Kogu kaardiaken näitab iga põllu tulemuseks varaseimat niitmist või siis muud tuvastatud olukorda. Analüüsi ei tehta mitte ainult ühe satelliidipildi alusel, vaid ühe analüüsi tegemiseks on vaja mitut pilti sama ala kohta. Andmeid peab olema kogutud teatud hulk, et üldse tulemust väljastada. Seepärast ei pruugi kõigi rohumaade kohta andmeid korraga saada.

Tänavu ei pruugi veel kõikide põldude kohta andmeid saada ja kõik andmed ei pruugi jõuda veebikaardile õigel ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles