Vanavaralaadal müüdi hunti ja Saksa ordeneid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jämejala külas leiab igal aastal juulikuu viimasel laupäeval aset Viljandi vanavara- ja käsitöölaat.  Tänane oli järjekorras neljas. Suur põld kihas müüjatest ja ostjatest. Kõikjal käis elav kauplemine, näha võis muhedat müügitööd, kuulata võis tarkade kaubapakkujate ajaloolisi loenguid. 

Üks vene keelt kõnelev härra pakkus Saksa, Vene ja nõukogudeaegsete sümbolitega esemeid. Näiteks olid seal Teise maailmasõja aegsed Saksa armee ordenid. Ordenite eest küsiti 10–20 eurot. Müüja tunnistas, et need on siiski järeletehtud, samuti olid koopiad Hitleri sümbolitega tikutoosid. Samuti müüs ta kiivreid ja külmrelvi.

Teine vene keei rääkiv härra Tallinnast müüs samuti ühel laual Vene sümbolitega asju, teisel hitlerliku Saksamaa kujutisega esemeid. Tema teada näiteks Lätis ei tohigi hitlerliku teemaga asju müüa, see tooks seal kaasa kriminaalsüüdistuse, aga Eestis on nende pakkumine siiski täiesti seaduslik. Osta sai ka Lenini kujukesi, tääke, kõikvõimalikke sõjaväemütse ja mundreid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles